O hodočašću

O blagdanu Duhova u Francuskoj se održava tradicionalno hodočašće vjernika od Pariza do Chatresa. Događaj je to koji okuplja rijeke hodočasnika ne samo iz Francuske, nego iz čitavog svijeta. Premda se radi o fizički zahtjevnom činu (u tri dana prepješači se oko 100 kilometara, a spava se u velikim šatorima), duhovno bogatstvo koje proizlazi iz njega nemjerljivo je. Hodočašće Pariz-Chatres preko 40 godina predstavlja višegeneracijsko, multinacionalno okupljanje katolika koji se činom hodočašća približavaju Bogu. Prošle godine u ovom hodočašću sudjelovalo je preko 16 000 vjernika. Za ove brojke zaslužni su i dvojica prethodnih papa, jer su poticali hodočasnike na sudjelovanje.

Organizacija hodočašća

Hodočasnici su organizirani po ograncima (chapitres), francuskog i međunarodnog sastava, tih ogranaka ima oko 250, a svaki uključuje 30-50 hodočasnika. Svaki ogranak ima sveca zaštitnika čiju sliku nose na barjaku te službeni križ sa imenom ogranka. Ogranak vode laici koji uz pomoć kapelana predvode ogranak u pjesmama, meditacijama, krunici i molitvama.  Hodočasnici žive u duhu Kristove prisutnosti: prijateljstvo i molitva podupiru svakog hodočasnika na njegovom fizičkom i duhovnom putu.

Hrvati po prvi puta imaju svoj ogranak

Premda je i prošlih godina zabilježen velik broj Hrvata na ovom hodočašću, ove godine po prvi puta u hodočašću Pariz-Chartres organizirano će sudjelovati i skupina hrvatskih hodočasnika, kako iz domovine, tako i iz naših iseljeničkih zajednica. Hrvatski ogranak dobio je ime „Chapitre Gospa Sinjska“. Za organizaciju se brine Društvo za promicanje tradicionalne Mise „Benedictus“, uz pomoć drugih vjernika laika.

Tijekom hodočašća liturgija se slavi po tradicionalnom rimskom obredu (tradicionalna latinska Misa): veličanstven je to instrument molitve, koji naglašava univerzalni karakter mise. Za duhovnu asistenciju pobrinut će se i hrvatski bogoslovi Svećeničkog bratstva sv. Petra (FSSP) koji će pratiti naš chapitre. Uz to će biti prisutni i mnogobrojni svećenici, pa će vjernici osim svakodnevne sv. Mise imati prilike za duhovne razgovore i sakrament ispovijedi.

Ova tri dana molitve i pokore kulminirat će u radosti sudjelovanja na svetoj Misi u katedrali u Chartresu – zapanjujuće lijepoj katedrali iz 12. stoljeća koja je izgrađena u čast Majci Božjoj i u kojoj se nalazi relikvija Gospinog vela koji hodočasnici mogu častiti u kripti.

Tema ovogodišnjeg, 42. hodočašća su Četiri posljednje stvari, a službeni naslov glasi “Želim vidjeti Boga”.

Kratak plan hodočašća

Tko sve sudjeluje u ovom hodočašću?

Četiri su kategorije hodočasnika na ovom putovanju:

HODOČASNICI PJEŠACI HODOČASNICI LOGISTIČARI HODOČASNICI KLERICI HODOČASNICI ANĐELI ČUVARI
Čine najveći dio. Mogu biti odrasli, tinejdžeri, djeca, obitelj i stranci. Svatko od njih ima odgovarajuće rute. Četiri su centra podrške sukladno znanju i vještinama: logistika, sigurnost, kler/obredi i zdravlje. Svećenici, redovnici i redovnice te bogoslovi mogu sudjelovati unutar različitih kategorija ogranaka. Okupljaju u posebne ogranke one koji, u nemogućnosti tjelesne prisutnosti, žele duhovno izvršiti ovo hodočašće.

Kako se prijaviti?

Prijave za hrvatski chapitre obavljaju se preko obrasca na ovoj poveznici.

Što se i koliko plaća?

Kotizacija za sudjelovanje u hodočašću iznosit će otprilike 50€, još čekamo potvrdu organizatora za točan iznos. Za hodočasnike iz Hrvatske najkrupnija stavka su troškovi prijevoza. S obzirom na udaljenost, najjednostavnija opcija je putovanje zrakoplovom. Ovisno o broju prijavljenih vjernika moći ćemo pružiti detaljnije informacije zainteresiranima.

Ukupna procjena troškova hodočašća je između 400-500€, što uključuje povratnu zrakoplovnu kartu Zagreb-Pariz, dva noćenja u hotelu (Pariz/Chartres) i kotizaciju.

Gdje naći detaljne informacije?

Sve važne informacije možete pronaći ovdje na stranicama Društva Benedictus (padajući izbornik na vrhu stranice), gdje je otvoren poseban izbornik “Duhovsko hodočašće Pariz-Chartres”.

Stranice unutar tog izbornika su ovako podijeljene:

Službena stranica hodočašća (fra/eng) 

Prethodni članakZidni liturgijski kalendar za 2024. godinu
Sljedeći članakPovijest hodočašća