O blagdanu Duhova, od 18. do 20. svibnja, održano je 42. tradicionalno hodočašće vjernika od Pariza do Chartresa. Ove godine, događaj je okupio preko 18 000 hodočasnika iz različitih dijelova svijeta, među kojima je i prvi put sudjelovao hrvatski ogranak “Chapitre Gospa Sinjska”. Tema ovogodišnjeg hodočašća bila je “Četiri posljednje stvari”, a službeni naslov glasio je “Želim vidjeti Boga”.

Hrvatski ogranak “Gospa Sinjska” kreće na hodočašće iz Pariza

Hrvatski ogranak “Chapitre Gospa Sinjska” organizirali su vjernici laici uz potporu i podršku Društva za promicanje tradicionalne Mise “Benedictus”. Ogranak su činili hodočasnici iz Hrvatske te dijaspora i povratnici iz Čilea, Australije, Njemačke i Švicarske. Duhovno su ogranak pratili i hrvatski bogoslovi Svećeničkog bratstva sv. Petra (FSSP), te na poseban način i o. Jakub Zentner (FSSP), duhovnik češkog ogranka koji je velikodušno bio na raspolaganju za ispovijed i duhovni razgovor.

vlč. Zentner, FSSP
foto © Marin Franelić

Prije samog početka hodočašća, naši hodočasnici su se okupili u Parizu, a skupinu naših vjernika vrlo je srdačno ugostio don Stjepan Lončar, voditelj Hrvatske katoličke misije Pariz. Nakon zajedničke molitve Gospi Sinjskoj, Don Stjepan je hodočasnicima predstavio povijest ove misije koja je nastala 1953. godine, i upoznao prisutne s današnjim stanjem, kao i poteškoćama s kojima se suočava. Uz zajednički razgovor, okrepu i molitvu, don Stjepan je pokazao i zavidno sviračko umijeće harmonike, kojim rado uveseljava susrete Hrvata u Francuskoj. I ovim putem zahvaljujemo don Stjepanu na gostoprimstvu.

don Stjepan Lončar, voditelj hrvatske misije u Parizu
foto © Marin Franelić

Povorka vjernika skupila se ispred crkve sv. Sulpicija u Parizu, gdje je slavljena sveta Misa kojom je i počelo ovo hodočašće.

Vjernici ispred crkve sv. Sulpicija
foto © Marin Franelić

U tri dana hodočasnici su prehodali preko 100 kilometara po vremenskim uvjetima koji su bili daleko od idealnih. Prvi dan je padala jaka kiša koja je uslijed velikog protoka ljudi putem stvarala blatnu kaljužu. Teren je veoma zahtjevan te se toga prvog dana prehodalo oko 45 kilometara. Ostali su dani usprkos grmljavinskoj prognozi bili jako vrući i sunčani, te je drugog i trećeg dana grupa prošla oko 35 te 25 kilometara.

P. Zentner (FSSP) ispovijeda hrvatske hodočasnike
foto © Antonio Draganić

Stanica između svakoga dana bila je u kampu koji su za tu večer unaprijed tokom dana postavili vrijedni francuski skauti. Smještaj je bio u vrlo jednostavnim šatorima bez poda kapaciteta oko 30 ljudi. Odmor je često bio prekratak s obzirom na to da je dolazak u kamp oko 22 sata, a dizanje rano ujutro oko 5 sati.

foto © Antonio Draganić

Svako jutro se preko razglasa orila predivna klasična glazba i uistinu upečatljiv pozdrav Amis pèlerins bonjour! slavnoga Glasa kojega odmah raspoznaje svatko tko se prije zore morao probuditi na rosnim francuskim poljima i žurno krenuti kako bi prije 6 sati cijela kolona nastavila svoje putovanje.

Na blagdan Duhova liturgija po tradicionalnom rimskom obredu slavila se na polju i po velikoj vrućini ali uz najveće dostojanstvo. Ozbiljnost i privrženost Euharistiji najbolje pokazuje to što je tokom Pretvorbe unatoč nepreglednom moru hodočasnika vladala apsolutna tišina, dok je jednoglasna zajednička molitva pred pričest Domine, non sum dignus (Gospodine, nisam dostojan…) gromko odzvanjala kilometrima.

Duhovsku svetu Misu prenosila je francuska televizija CNews. Celebrant je bio o. Augustin-Marie Aubry  iz Bratstva sv. Vinka Fererskog (Fraternité Saint-Vincent-Ferrier). Ovdje možete pročitati tekst njegove homilije na engleskom.

Ovdje možete pogledati snimku sv. Mise. A u nastavku možete pogledati nekoliko fotografija iz TV prijenosa.

Za mnoge je hodočasnike jedini razlog zašto nisu odustali upravo podrška koju su pružali i davali jedni drugima te koja je ih je uz usrdne molitve nosila dalje. Ne bi bilo ispravno podcijeniti fizički aspekt ovoga hodočašća jer je svaki hodočasnik na svoj način dao sve od sebe, prehodao cijelu dionicu ili ne, ali snaga i zajedništvo koju je grupa pokazala može se jedino pripisati obilju molitava i zagovora, kako od same molitve putem tako i od ogranka Anđela čuvara koji je molio za uspješno putovanje.

foto © Antonio Draganić

Vrhunac hodočašća bio je dolazak u zapanjujuću katedralu u Chartresu, izgrađenu u 12. stoljeću u čast Majci Božjoj gdje su hodočasnici imali priliku častiti relikviju Gospinog vela koji se tamo čuva.

Pontifikalnu svetu Misu po tradicionalnom rimskom obredu u katedrali slavio je prefekt emeritus Dikasterija za nauk vjere, kardinal Gerhard Müller.

Kardinal Gerhard Müller slavi pontifikalnu tradicionalnu Misu u katedrali u Chartresu

Naši hodočasnici su jutro nakon završetka hodočašća imali priliku slaviti i jutarnju sv. Misu u katedralnoj kripti, a nakon toga su pošli svojim domovima.

Teško je u kratkim crtama opisati doživljaj ovog neprocjenjivog duhovnog iskustva koje će svakog hodočasnika još dugo duhovno krijepiti te čije će se anegdote još dugo prepričavati. Iako je za ovaj pothvat potrebna velika žrtva u vidu vremena, opreme i fizičke spreme sigurni smo da će se svakome tko se iduće godine odvaži i priključi hrvatskom ogranku svaki napor i prikazanje stostruko vratiti.

Hrvatski bogoslov FSSP-a Vedran s organizatorima hrvatskog chapitrea
foto © Marin Franelić

Za sva pitanja i informacije o hodočašću možete obratiti organizatorima na email adresu:

chapitregospasinjska@gmail.com

Prethodni članakPapa Franjo primio u audijenciju poglavara FSSP-a