Untitled-3

“Introibo ad altare Dei” (Pristupit ću k Božjem žrtveniku) – u tradicionalnom rimskom obredu ovo su prve riječi koje svećenik izgovara na početku svete Mise nakon zaziva Presvetog Trojstva. Taj izraz na poseban način izriče onu skrivenu čežnju ljudskoga bića da gleda svoga Stvoritelja, kao što izriče i čovjekovu nedostojnost, jer se on, grešan i nedostojan kakav jest, ipak smije približiti Svetinji nad Svetinjama.

Vjerujem da vam je poznato da već tri godine zaredom u Hrvatskoj izlazi tiskani liturgijski kalendar za tradicionalnu latinsku Misu. Svaki kalendar posvećen je određenoj tematici. Ove godine, to su bile redovničke zajednice privržene tradicionalnoj liturgiji. Za narednu, 2016. godinu, htjeli bismo da tema bude posvećena oltarima katoličkih crkava, i to naravno, oltarima na kojima se slavila, ili se daj Bože, još uvijek slavi sveta Misa po drevnom rimskom obredu.

Uz svetohranište, najsvetije mjesto u svakoj crkvi je žrtvenik ili oltar. Oltar je posebno i povišeno mjesto na kojem se prikazuje sveta Misa. Ime oltar dolazi od latinskog izraza alta ara (što znači žrtvenik, odnosno mjesto spaljivanja žrtve). Od vremena kada su (u 4. st.) završili progoni kršćana od strane Rimskog Carstva, crkvena arhitektura je sve više pokušavala i svojom veličanstvenošću izraziti neizrecivi misterij Trojedinoga Boga, i zato su crkve obilovale najljepšim ukrasima koje su vješte ljudske ruke bile u stanju proizvesti, čemu u tragovima možemo svjedočiti i danas na primjerima drevnih kršćanskih bazilika Istoka i Zapada. Vrhunac i središnje mjesto svake crkve, bilo je povišeno i istaknuto mjesto na kojem se nalazio oltar. Tako su žrtvenici dobili i mnoge urese koji su još više naglašavali njegovu posebnost. To su prije svega bile oltarne slike, pa veličanstveni višestruki retabli, i na kraju divne predelle (postolja). Pročelja oltara krasit će minuciozno urešeni antependiji. Oltari su se gradili u obliku stola, ili u obliku sarkofaga. Prema drevnim liturgijskim običajima i propisima, u oltare su se ugrađivale moći svetaca (po uzoru na prve kršćane, koji su svete Mise često služili na grobovima mučenika). Kako god se gradili, njihov izgled je uvijek težio tome da dočara barem djelić odsjaja Božanske Slave.

Nažalost, uplivom suvremene, pretjerano apstraktne (mnogi će istaknuti, za sakralnu arhitekturu sasvim neprikladne) umjetnosti, ali i drastično izmjenjenog teološkog promišljanja, došlo je do oštrog reza u dotadašnjoj tradiciji katoličke sakralne arhitekture, pa se tako novi oltari većinom grade u obliku vrlo često pretjerano simplificiranih stolova (katkad od vrlo jeftinih i neprikladnih metala), a nažalost, još češće u obliku vrlo neuglednih kvadratnih masa koje svojim izgledom jedva otkrivaju namjenu kojoj služe (dakako, ima i izuzetaka). No, još veća nepravda zadesila je tzv. “stare” oltare, koji su često doživjeli vrlo tešku sudbinu – ili su fizički uništavani (katkad udarcima maljeva ili npr. čupanjem uz pomoć traktora), ili su oštećeni do te mjere da se na njima više ne može služiti “stara Misa” (najčešće rezanjem oltarne ploče, tzv. mense), prepušteni zubu vremena, ili su jednostavno pretvoreni u odlagalište za kakav priprost buket cvijeća. Gledamo li Hrvatsku, s vremena na vrijeme je dolazilo do posve bizarnih situacija kada su državni (dakle, ateistički i komunistički) konzervatori bili zaslužni za “spašavanje” mnogih starih oltara od pretjerano revnih župnika. No, i uz navedeno, ipak je u Hrvatskoj ostalo dovoljno sakralne baštine s kojom se možemo podičiti. Ostalo je mnogo oltara na kojima se i dalje može slaviti ona ista sveta Misa koju su slavili naši preci. Upravo njima je posvećena ova priča koja će biti ispričana kroz fotografske leće vas, čitatelja.

7. lipnja 2015. navršilo se točno godinu dana otkako je ova stranica – Tradicionalna Misa, milošću Gospodnjom, ugledala svjetlo dana. Tu obljetnicu nismo obilježavali na neki naročiti način, pa bismo sada htjeli nadoknaditi propušteno. Ova stranica (i pripadajući blog) ne bi imala mnogo svrhe da nije vas, čitatelja i korisnika ove stranice. Stoga bismo i vas htjeli na određeni način uključiti u djelovanje zajednice vjernika privrženih tradicionalnom rimskom obredu. U tu svrhu organizirali smo nagradnu igru u koju se mogu uključiti svi čitatelji stranice i bloga.

DSC_0322_b

Kako sudjelovati u nagradnoj igri?

Pošaljite nam na našu e-mail adresu – tradicionalnamisa.com@gmail.com – fotografiju bilo kojeg oltara (glavnog ili sporednog) unutar neke katoličke crkve ili kapele koja se nalazi u Republici Hrvatskoj. Važno – u skladu s tematikom ove stranice, tražimo isključivo fotografije oltara klasične katoličke arhitekture, što znači oltare koji su sagrađeni najkasnije do početka 20. st., i na kojima se još uvijek može slaviti tradicionalna Misa. Mail naslovite sa “Za nagradnu igru”.

Uz fotografiju obavezno naznačite u kojoj se crkvi nalazi navedeni oltar (točan naziv crkve), i vaše osobne podatke. Dakako, bilo bi poželjno da uz navedeno dodate i neke druge podatke o samom oltaru (godinu izgradnje, radionicu ili autora), no nije obvezatno. Nakon isteka predviđenog roka za predaju fotografija, ocjenjivački odbor će između poslanih fotografija odabrati 12 najboljih, i one će krasiti stranice liturgijskog kalendara za iduću, 2016. godinu. Za svaku valjanu prijavu dobit ćete potvrdni e-mail.

Nekoliko napomena – ne tražimo fotografije sa svete Mise, već isključivo fotografije samih oltara. Ako ispred oltara postoji i drugi oltar, tj. oltar za “novu Misu”, bilo bi poželjno da ne zaklanja glavni, tj. “stari” oltar (probajte ga zaobići, ili stati ispred njega, ako je to moguće). Ukoliko je oltar s fotografije koju šaljete pripravljen za tradicionalni rimski obred, tim bolje. Fotografija ne mora sadržavati cijeli oltar, može to biti i neki poseban detalj, no važno je da s fotografije bude jasno da se radi o (katoličkom) oltaru, na kojem se može slaviti tradicionalna Misa. Ovdje možete vidjeti nekoliko primjera:

Trajanje nagradne igre

Fotografije za nagradnu igru možete slati od 11. kolovoza do 11. studenog 2015. (23:59 h). Toga dana (11.11.2015.) Crkva će slaviti spomen sv. Martina iz Toursa. Ovaj datum izabran je iz simboličnog razloga. U zagrebačkoj crkvi sv. Martina gotovo četiri godine se bez prestanka slavila jedina javna sveta Misa po tradicionalnom rimskom obredu u Hrvatskoj. Nažalost, već skoro godinu dana nakon iznenadnog preminuća preč. Stanislava Vitkovića, Nadbiskupski duhovni stol Zagrebačke nadbiskupije nije imenovao novog svećenika.

Pravila nagradne igre

U nagradnoj igri može sudjelovati svatko tko u navedenom razdoblju pošalje tražene fotografije i podatke na našu e-mail adresu. Moguće je poslati više fotografija (više oltara), ali može se osvojiti samo jedna nagrada.

Tko može sudjelovati u nagradnoj igri?

Bilo koji čitatelj ove stranice ili bloga koji ima prebivalište u Republici Hrvatskoj.

Uvjeti za prijavljene fotografije

Fotografije moraju biti u digitalnom obliku. Rezolucija fotografija koje se prijavljuju ne smije biti manja od 1500 x 1500 piksela. Sudionicima preporučamo da šalju fotografije u još većim rezolucijama kako bi što bolje izgledale u tisku. Datoteka s fotografijom ne smije biti veća od 10 MB.

Ukoliko vaše fotografije budu prihvaćene i uključene u kalendar, imajte na umu da okomite (tj. okomito položene) fotografije ulaze u izbor za naslovnicu kalendara, dok vodoravne ulaze u izbor za pojedine stranice kalendara.

Fotografija mora u cijelosti biti originalni materijal kojeg je snimila osoba koja je i prijavljuje na natječaj. Prijavom na natječaj prijavitelj obznanjuje i jamči da prijavljena fotografija ne povređuje autorska prava, zaštitne znakove, moralna prava, pravo privatnosti/javnosti, ili prava intelektualnog vlasništva bilo koje osobe ili entiteta, te da niti jedna druga strana nema nikakva prava, ovlasti, zahtjeve ili interese vezane uz prijavljene fotografije.

Prihvaćanje pravila natječaja

Prijavljivanjem svoje slike na natječaj sudionik prihvaća sve uvjete navedene u ovom članku.

Zaštita podataka

Podaci će biti pohranjeni jedino u svrhu natječaja. Prijavitelj može u bilo kojem trenutku povući svoje slaganje s pohranom podataka šaljući e-mail takvog sadržaja na adresu tradicionalnamisa.com@gmail.com i time ujedno odustati od daljnjeg sudjelovanja u natječaju.

Nagradni fond

1. nagrada – Benedikt XVI. (Joseph Ratzinger), “Duh liturgije”, Split, 2015.

2. nagrada – Romano Guardini, “Razmatranje o svetoj misi”, Split, 2014.

3. nagrada – Athanasius Schneider, “Dominus est! To je Gospodin!”, Jelsa, 2008.

4. – 6. nagrada – Krunica blagoslovljena po tradicionalnom obredu

7. – 9. nagrada – Popust od 50 % prilikom kupovine liturgijskog kalendara za 2016. godinu

10. – 12. nagrada – Latinsko-hrvatski misal za tradicionalnu sv. Misu

Nagrade se ne mogu zamijeniti za novac, ali bilo koja od nagrada može se zamijeniti za 50 % popusta prilikom kupovine liturgijskog kalendara za 2016. godinu.

Dodatne informacije

Za bilo kakve nejasnoće ili kakve dodatne informacije, obratite se na e-mail adresu: tradicionalnamisa.com@gmail.com

Prethodni članakDeset razloga za odlazak na tradicionalnu latinsku Misu
Sljedeći članakEkskluzivni intervju s monsinjorom Schneiderom