Zašto Chartres?

Chartres je povijesno vjersko središte Francuske.  Još od rimskih vremena, kada se ovdje i među poganima štovala “Virgo Paritura”, pa sve do danas, svetište je privlačilo hodočasnike od onih najuglednijih (svi kraljevi Francuske) do najskromnijih.  Hodočašće u Chartresu nekoć je bilo dio duljeg hodočašća – Puta sv. Jakova (Camino de Santiago), koje potječe iz 12. stoljeća.  Stotinama godina hodočašće u Chartres bilo je vrlo prometna i popularna ruta.  Međutim, nakon pojave protestantizma, ova ruta – kao i sva druga hodočašća – pretrpjela je brz i postojan pad predanih hodočasnika.  Tijekom sljedećih 400 godina, ratovi i vjerski preokreti nastavili su obeshrabrivati ​​hodočasnike. Nakon što je zamalo ugasla, 1982. godine ponovno ju je oživjela i spasila odana skupina francuskih katolika.  Od tada je posjećenost eksponencijalno rasla – pa tako ponekad čak i nekatolici hodaju s hodočasnicima!  Kad hodočasnici ugledaju raskošne tornjeve katedrale nakon tri dana provedena u poljima, kažu da su ispunjeni osjećajem povratka kući.

Katedrala u Chartresu

Chartres danas

Danas više od 15.000 hodočasnika sudjeluje u hodočašću, a preko 1000 njih dolazi iz 30 stranih zemalja.  Pape Benedikt XVI. i Papa Ivan Pavao II djelomično su zaslužni za ove brojke jer su poticali hodočasnike da sudjeluju hodošašću.  Svi vjernici su ujedinjeni u molitvi Gospi tijekom ovog trodnevnog hoda dugog stotinjak kilometara, što ga čini najvećim hodočašćem takve vrste u zapadnoj Europi, kako po prijeđenoj udaljenosti tako i po broju hodočasnika.  Liturgija hodočašća je tradicionalna latinska Misa koja se slavi svakoga dana: veličanstven je to instrument molitve, koji naglašava univerzalni karakter Mise.

Hodočasnici hodaju ulicama Pariza, seoskim krajolikom i na kraju gradom Chartresom.  Hodaju od ranog jutra do večeri.  Teren može biti blatan, kamenit i zahtjevan, ali nagrada takve pokorničke vježbe je vječna.

Hodočasnici spavaju u kampovima, opremljenim osnovnim praonicama i zajedničkim šatorima.  Organizatori hodočašća, Notre-Dame de Chrétienté, osiguravaju kruh i vodu u intervalima tijekom hodanja.  Hodočasnici sa sobom nose dodatnu hranu za svaki dan.  Vrijeme varira tijekom tri dana, pa se hodočasnici moraju pripremiti u skladu s tim.

Prethodni članakDuhovsko hodočašće Pariz-Chartres
Sljedeći članakRaspored hodočašća