Otac Gregory Pendergraft, FSSP
Otac Gregory Pendergraft, FSSP

Njihovi svećenici služe na preko 200 lokacija u 120 biskupija diljem svijeta – a tu je i još 150 momaka koji su u procesu formacije – FSSP-ov razvojni ravnatelj osvrnuo se na njihov jedinstveni apostolat.

Vjerujemo da će mnogim posjetiteljima ove stranice biti naročito poznato lice ovoga svećenika Bratstva sv. Petra, i pritom neće mnogo pogriješiti. Velečasni Gregory je svećenik koga možete vidjeti u instrukcijskom videu, koji je već poslužio brojnim svećenicima u Hrvatskoj, ali i izvan nje, prilikom učenja tradicionalnog rimskog obreda. Jim Graves iz Catholic World Reporta, ovom prilikom je porazgovarao s ocem Gregoryjem o mnogim temama koje bi mogle zanimati vjernike privržene izvanrednom obliku, ali i sve ostale čitatelje ove stranice. Prenosimo vam njihov razgovor.

Otac Gregory Pendergraft je razvojni ravnatelj Svećeničkog bratstva sv. Petra i pomoćnik ravnatelja za svećeničke pozive. Njegov posao sastoji se u prikupljanju nužnih sredstava za djelovanje vlastitog sjemeništa ovog Bratstva, sjemeništa Naše Gospe od Guadalupe u Dentonu, Nebraska, i Kuću sjevernoameričkog okruga, kao i u pomaganju zajednicama koje žele imati FSSP-ove župe. On također pomaže mladićima da spoznaju imaju li poziv u Bratstvu i njegovom posebnom poslanju.

Nedavno je razgovarao s CWR-om (Catholic World Report).

CWR: Što je zapravo Svećeničko bratstvo sv. Petra, i kako je došlo do njegovog uspostavljanja?

Otac Gregory Pendergraft, FSSP: Svećeničko bratstvo sv. Petra (lat. Fraternitas Sacerdotalis Sancti Petri; F.S.S.P.) je družba apostolskog života papinskog prava, odnosno zajednica rimokatoličkih svećenika koji ne polažu redovničke zavjete, već zajedno rade na zajedničkom poslanju u svijetu, a njihovo utemeljenje bilo je izravno od strane Svete Stolice, a ne unutar neke partikularne biskupije. Bratstvo su 18. srpnja 1988. osnovala dvanaestorica svećenika i dvadesetak sjemeništaraca, kao odgovor na sve veću želju za pristupom tradicionalnoj liturgiji i sakramentima rimskoga obreda.

CWR: Koje je ključno poslanje ili karizma ovoga Bratstva? Djelujete li samo unutar župa, ili predajete po školama ili se bavite kakvim drugim apostolatima?

Otac Pendergraft: Poslanje Bratstva je dvojako: prvo, formacija i posvećenje svećenika unutar tradicionalne liturgije rimskoga obreda, i, kao drugo, pastoralno služenje svećenika u službi Crkve. Prvo navedeno je primarno, jer upravo putem svećenika koji su kvalitetno formirani i sveti, vjernici mogu primiti pastoralnu pomoć na vlastitom putu prema svetosti. Oba aspekta našega poslanja usmjerena su i ukorijenjena u tradicionalnoj latinskoj Misi i sakramentima izloženima u liturgijskim knjigama iz 1962. Škole, kampovi, i druga djelovanja često izviru iz naših župnih zajednica ili započinju tamo gdje postoji potreba za njima.

CWR: Koliko je Bratstvo danas veliko?

Otac Pendergraft: U četvrt stoljeća od našeg utemeljenja narasli smo na brojku od preko 250 svećenika, i sada imamo sjemeništa u Sjevernoj Americi i Europi, s više od 150 momaka koji se trenutno nalaze u fazi formacije. Trenutno djelujemo na više od 200 lokacija u 120 biskupija – prvenstveno u Europi i Sjevernoj Americi, no imamo i aktivne i rastuće apostolate u Središnjoj i Južnoj Americi, Australiji, kao i u Africi.

CWR: Dobivate li mnogo zahtjeva od biskupa da dođete u njihove dijeceze?

Otac Pendergraft: Bratstvo dobiva nekoliko zahtjeva svake godine da uspostavi župe koje će služiti katolicima u raznim biskupijama diljem svijeta.

CWR: Kako ste vi osobno započeli suradnju s Bratstvom?

Otac Pendergraft: Poput većine naših svećenika, upoznao sam se s djelovanjem Bratstva kada sam prvi puta nazočio tradicionalnoj latinskoj Misi, odnosno kako se to često naziva, izvanrednom obliku rimskog obreda. Ovaj oblik liturgije i dalje nastavlja inspirirati brojne kandidate koji žele postati svećenici u jednom od naših sjemeništa.

Otac Gregory u noći Uskrsnog bdijenja.
Otac Gregory u noći Uskrsnog bdijenja.

CWR: Većina današnjih katolika nije dovoljno stara da bi se mogla sjećati Crkve prije Drugog vatikanskog sabora. Kako ste primljeni od strane župljana i svećenika koji nisu upoznati s Bratstvom ili Crkvom prije Drugog vatikanskog?

Otac Pendergraft: Ljubavi mora prethoditi znanje. Ovo vrijedi za liturgiju koliko i za sve drugo. Upravo iz tog razloga potičemo vjernike da iskuse tradicionalnu Misu kako bi mogli uvidjeti obilje milosti koje ona nudi. Zanimljivo je da upravo mlađe generacije među svećenicima, a tako i župljanima, vrlo često najaktivnije traže drevne obrede Crkve.

Što se tiče reakcija, vrlo često sama liturgija govori za sebe. Kada katolici imaju priliku iskusiti ovu liturgiju, vrlo često budu zaintrigirani i zainteresirani, i žele saznati više o njoj. Stoga je vrlo često naša uloga više u poučavanju nego u pokušajima pridobivanja pažnje. Pošto nas vrlo jednostavno zamjećuju jer nosimo rimsku reverendu, primaju nas sa svim mogućim emocijama koje se temelje na osobnim preferencama pojedinca s kojim dolazimo u kontakt. No, mnogobrojna prijateljstva s biskupima i svećenicima koji posjećuju naše župe i sjemeništa, kao i vjernici koji otkriju neku od naših župa svjedoče snazi milosrđa i želji za svetošću, koje svladavaju svaku zapreku.

CWR: Koliko se obrazovanje u vašim sjemeništima razlikuje od onoga koje vaši sjemeništarci dobivaju u tipičnim dijecezanskim sjemeništima u Sjedinjenim Državama?

Otac Pendergraft: Trenutno imamo više od 150 sjemeništaraca u naša dva sjemeništa. Program formacije u Sjemeništu Naše Gospe od Guadalupe traje sedam godina. Sastoji se od slijedećih faza:

Jedna godina duhovne formacije: Početna „godina duhovnosti“ predstavlja Bratstvo kandidatima, njegov zajedničarski život, i disciplinirani život ispunjen molitvom i pokorom. Tijekom ovog vremena, sjemeništarci nose civilnu odjeću, i u bliskoj svezi sa svojim superiorima i duhovnicima, razmatraju jesi li uistinu pozvani postati svećenicima za našu zajednicu.

Dvije godine filozofskih studija: Kako bi se studirala teologija, nužna je zdrava filozofska formacija. Kao što su to preporučili mnogi pape, filozofske studije koje se svladavaju u našim sjemeništima temelje se na načelima i metodama sv. Tome Akvinskoga. Ove dvije godine filozofije nadopunjavaju se s mnogim drugim predmetima poput latinskog i grčkog jezika, izučavanja Pisma, fundamentalne teologije i gregorijanskih napjeva. Sjemeništarci na početku druge godine primaju tonzuru i reverendu, te postaju privremeno pripojeni članovi Bratstva.

Četiri godine teoloških studija: sada slijedi sistematska studija katoličke vjere. Temeljno djelo koje se pritom rabi je Summa Theologiae sv. Tome Akvinskoga. To je pojačano studijom povijesnih i svetopisamskih temelja crkvenog tumačenja dogmi, uz autentične nauke i razvoje koji su se događali u narednim stoljećima. Uz dodatak dogmatske i moralne teologije tijekom ovih godina izučava se egzegeza, liturgija, crkvena povijest, kanonsko pravo i gregorijanski napjevi. Unutar ove četiri godine uključen je barem jedan semestar apostolskog djelovanja.

Ono što čini značajnu razliku između našeg sjemeništa i mnogih drugih upravo je naglasak koji stavljamo na tomističku filozofiju i teologiju. Još jedna od razlika je primanje nižih, kao i viših redova (vratar, čitač, akolit, zaklinjač, podđakonat, đakonat i svećeništvo). Ova sistematska integracija u svećeništvo podaje milosti i blagoslove na putu prema svećeničkom ređenju. Na kraju procesa formacije, sjemeništarac je prošao razvoj svog duhovnog i asketskog života unutar konteksta zajedničarskog života.

CWR: Iziskuje li učenje i slavljenje izvanrednog oblika rimskog obreda više napora od redovnog oblika?

Otac Pendergraft: Izvanredni oblik se slavi na latinskom jeziku i stoga zahtijeva djelatno znanje jezika. Također, to je Misa koja se razvijala stoljećima, i svaki od čina i riječi unutar nje vrlo su pomno odabrani (i to vrlo često od strane svetaca). Iz navedenog razloga, „rubrike“ Mise su vrlo detaljne i zahtijevaju mnogo prakse kako bi se Misa mogla služiti onako kako je to zamišljeno, na dostojanstven način. Upravo zato, nudimo tečajeve izobrazbe za svećenike koji žele naučiti kako služiti izvanredni oblik Mise.

Otac Gregory propovijeda.
Otac Gregory propovijeda.

CWR: Što, po vašem mišljenju, izvanredni oblik liturgije donosi župama i biskupijama?

Otac Pendergraft: Pravilo lex orandi, lex credendi podučava nas da je zakon molitve – zakon vjerovanja [kako moliš, tako ćeš i vjerovati, op. prev.]. Stoga, oni koji žele mijenjati doktrine Crkve uvijek će odbijati sve ono što želi potvrditi ili braniti te doktrine, bila to neka posebna liturgija, ili čak puka pobožnost vjernika.

CWR: Kakvi su vaši odnosi sa Društvom sv. Pija X. (FSSPX-om)?

Otac Pendergraft: Kako su naši utemeljitelji bili članovi FSSPX-a, među nama postoji odnos koji se temelji na ljubavi prema tradicijama katoličke vjere.

CWR: Nedavno je vaš jedan mladi svećenik Bratstva, otac Kenneth Walker, ubijen u Phoenixu. Kakav je to učinak imalo na Bratstvo, i je li to dovelo do nekih promjena u životima vaših svećenika u njihovim župama?

Otac Pendergraft: Otac Walker bio je vrlo predan svećenik i njegova smrt je bila tragedija. Naši svećenici, poput svih ostalih, poduzimaju razumne korake kako bi se pobrinuli za sigurnost, dok istovremeno, žive u društvu i oslanjaju se na Božju Providnost.

CWR: Otac Joseph Terra je bio ozlijeđen u istom napadu. Kako se oporavlja?

Otac Pendergraft: Milošću Božjom, otac Terra se dobro oporavio od svojih ozljeda.

CWR: Kao tradicionalni katolički svećenik, kada proučavate goruća pitanja u američkoj kulturi i društvu, koje vas stvari najviše zabrinjavaju?

Otac Pendergraft: Općeniti gubitak osjećaja za grijeh i moralni zakon su vrlo teška zla našeg suvremenog doba. Ova zla nisu nova, no suvremeni elektronski mediji su dramatično povećali njihov utjecaj.

CWR: Koje su potrebe Bratstva, i je li vaša internetska stranica najbolji način za dobivanje vijesti o Bratstvu?

Otac Pendergraft: Kako bi se provodilo djelo koje su nam povjerili Bog i Crkva, potrebne su nam molitve vjernika i financijska potpora kako bismo mogli nastaviti s formacijom svetih i tradicionalnih svećenika koji će donositi sakramente i tradicije katoličke Vjere u svaki kutak svijeta. Ukoliko netko želi saznati više o FSSP-u, ili želi primati naš mjesečnik, može nam pisati na slijedeću adresu: The Priestly Fraternity of St. Peter, 119 Griffin Rd., Elmhurst Township, PA 18444, kontaktirati nas putem e-maila na info@fssp.com ili može posjetiti našu internetsku stranicu na www.fssp.com.

Jim Graves

Izvor: The Catholic World Report

Prethodni članakEkskluzivni intervju s monsinjorom Schneiderom
Sljedeći članakVlč. Longenecker u „Biblijskom pojasu“ gradi „crkvu koja izgleda kao katolička”