Hodočašće se sastoji od 3 pokornička dana kušnje za vaše drago tijelo. Zato se važno dobro pripremiti!

“Sve mogu u Onome koji me jača.” (Fil 4,13)

Hodajući tijekom ovog hodočašća prevaljuje se udaljenost od 100 km u tri dana. To znači ranojutarnji početak, duge sate hodanja i dolazak u kamp kasno navečer, stoga vam je potrebna dobra kondicija i nužna oprema.

Što trebate pripremiti za ovo hodočašće? 

Cipele za hodanje 

Dobro razgažene cipele za hodanje ili trčanje  (NE par koji ste kupili mjesec dana prije). U toj obući biste prethodno trebali prehodati barem 40 kilometara (manje ako nosite tenisice). Ako možete, puno hodajte u 2 mjeseca koji prethode hodočašću (to znači barem tri ili četiri hoda od 5 kilometara tjedno, a ako je moguće od Uskrsa, hodajte po 10 kilometara svaki drugi vikend). Hodočašće je fizički vrlo zahtjevno: hoda se 100 km u tri dana – i može dovesti do krvavih žuljeva ako se za njega ne pripremite na odgovarajući način.

Čarape 

Ponesite dovoljno pari čarapa za 3 dana hodanja – ili tanki par čarapa posebno dizajniranih za hodanje ispod debljeg para ili jednostavno dobar par debelih čarapa. Budući da se najveći dio hodočašća hoda po asfaltu, tenisice s čistim, redovito mijenjanim čarapama često mogu biti najučinkovitije za izbjegavanje žuljeva.

Japanke ili štogod slično

Mogu vam dobro poslužiti za prozračivanje nogu u kampu.

Odjeća 

Trebat će vam odjeća za tri dana hodanja i odjeća za boravak u Chartresu dan nakon hodočašća. Ponesite odjeću koja je lagana i udobna za hodanje (ne pripijena), a također i odjeću koja se lako suši u slučaju pljuska….traper je definitivno loš izbor! Za večeri i rana jutra trebat će vam topli džemper ili flis jer može biti hladno. Ponesite i toplu odjeću za spavanje, uključujući i vunenu kapu. Morat ćete ponijeti i kišnu opremu koju možete staviti u dnevnu torbu – kabanica ili pončo je idealan izbor.

Oprema za kampiranje 

Ponesite podlogu za ležanje, vreću za spavanje i svjetiljku za glavu ili viseću lampu koja može biti pri ruci u šatoru noću. Organizator, Notre-Dame de Chrétienté (NDC) osigurava juhu navečer pa je dobro imati vlastitu šalicu ili zdjelicu. Plastične vrećice korisne su za sve vrste stvari, uključujući smeće kada ste noću u vašem šatoru.

Osobna higijena 

Osobne toaletne potrepštine i ručnik (ako imate energije stići do šatora za pranje…gdje ima korita s slavinama vode…ali higijenske vlažne maramice su puno lakša opcija!)

Sunce 

Obavezno ponesite kremu za sunčanje i šešir/šiltericu ili šal.

Njega stopala 

Flasteri za žuljeve/sterilizirane sigurnosne igle za pucanje žuljeva.

Hrana 

NDC osigurava kruh i kavu za doručak, kruh za vrijeme ručka te kruh i juhu navečer. Trebali biste spakirati hranu koja će ovo nadopuniti tijekom tri dana. Popularni izbor su salame, tvrdi sirevi, riblje konzerve, slani čips i orašasti plodovi, čokolada, sušeno voće, proteinske/energetske pločice.

Gotovina 

Trebat će vam gotovina za obroke vani u petak navečer u Parizu i u ponedjeljak navečer u Chartresu, kao i za moguću donaciju NDC-u.

Prtljaga 

Veliki ruksak ili kofer za većinu vaše prtljage – prevozi se kamionom do kampa svaki dan. Trebao bi biti označen crnom vrpcom za razlikovanje (crna traka je propisana za ) kako biste ga lakše uočili kada ga preuzmete. (Hrvatski hodočasnici ostavljaju svoje torbe u kamionu s oznakom ETRANGERS i preuzimaju ih navečer iz istog kamiona). Predmete u ovom ruksaku dobro je zamotati u vreće za smeće jer se prtljaga ostavlja vani u kampu. Ako pada kiša, vreće za smeće pomoći će vam da vaša oprema ostane suha.

Mali ruksak

za nošenje tijekom dana koji sadrži – krunice, hranu za taj dan, pjesmaricu (koja će biti osigurana), bocu za vodu (voda se dijeli na odmorištima), šešir i kremu za sunčanje, flastere za žuljeve, rezervne čarape, paracetamol, opremu za kišu i sve ostalo što vam treba.

Prethodni članakAnđeli čuvari
Sljedeći članakAktualne vijesti