Crkva je uvijek na koljenima i moli se. Svoje molitve združuje s Isusovom žrtvom u sv. Misi. Zato su joj u ruci uvijek molitvene knjige. Daje ih u ruke svojim svećenicima, koji se mole u ime Crkve. Za službu Božju određene su posebne knjige, od crkvene oblasti odobrene. Glavne liturgijske knjige jesu:

 1. Missale Romanum = knjiga za sv. Misu; u njoj su misni obrasci svih Misa u svim danima u godini.
 2. Breviarium Romanum = molitvenik za duhovnike viših redova; to je svećenikova molitvena knjiga, u kojoj su svećenikove molitve za sve dane u godini. To je javna molitva Crkve, koju obavlja svećenik u ime Crkve, a kojom se Crkva klanja i zahvaljuje Bogu, te od Boga moli milost i spasenje svemu svijetu. Časoslov je razdijeljen (brevis) na više dijelova, koji se mole u određeno doba dana. Misal i brevijar razdijeljeni su tako, da svećenik lako nađe na svaki dan u crkvenom kalendaru (directorium) određenu službu Božju (officium).
 3. Rituale Romanum (obrednik) = sadrži obrede sv. sakramenata i sakramentala.
 4. Evangeliarium = Evanđelistar se zove knjiga, koja sadrži Evanđelja svetih Misa kroz cijelu godinu. Upotrebljava se kod svečane službe Božje.
 5. Pontificale Romanum = Pontifikal je knjiga, u kojoj su obredi (osim sv. Mise), koje vrši biskup (pontifex).
 6. Canon Missae ad usum Episcoporum ac Praelatorum = Pontifikalni kanon sadrži tekstove koje biskup čita tijekom pontifikalne Mise.
 7. Caeremoniale Episcoporum = knjiga koja sadrži propise o pontifikalnim funkcijama, uresu žrtvenika i precedenciji kod pontifikalnih funkcija
 8. Caeremoniale Romanum = sadrži papinske liturgijske funkcije
 9. Memoriale rituum = sadrži načine kako da se održe službe Velikog tjedna (Svijećnica, Pepelnica, Cvjetnica, Veliki četvrtak, petak i subota) u crkvama koje nemaju dovoljno klerika, pa ih ne mogu vršiti onako svečano, kako to propisuje misal i obrednik.
 10. Instructio Clementina = ujedinjuje sve pojedinačne odredbe koje se odnose na čašćenje Presvetog oltarskog sakramenta prilikom izlaganja kroz 40 sati, kako je to običaj u Rimu.
 11. Martyrologium Romanum = u Martirologiju su popisani sveci, kojih se spominje Crkva svaki dan, a po jedan od njih zabilježen je i u kalendaru.

Liturgijske knjige pisane su službenim crkvenim latinskim jezikom. Samo obrednici izlaze i na živim jezicima. Kod nas je poznat u liturgiji i staroslavenski jezik, koji je Crkva dopustila sv. braći Ćirilu i Metodu. Latinski jezik lijepo označuje jedinstvo Crkve. Čuva i jedinstvo vjere, jer je mrtav, pa se ne mijenja, niti se mijenja ono, što je u njemu napisano. U njemu čujemo govor majke Crkve prvih vjekova.