IZDANI NASLOVI


mons. Klaus Gamber

Reforma rimske liturgije [RASPRODANO]

povijesna pozadina i problematika (2019.)

Mons. Klaus Gamber (1919.-1989.) bio je istaknuti njemački liturgičar, ravnatelj Instituta za liturgijsku  znanost u Regensburgu. Njegova knjiga “Reforma rimske liturgije” detaljna je analiza liturgijskih promjena nakon 2. vatikanskog koncila i posljedica koje su ove opsežne promjene ostavile na život i praksu Katoličke Crkve. Gamberov kritički rad je naročito cijenio papa Benedikt XVI., te je istaknuo njegov veliki utjecaj pri izdavanju motuproprija „Summorum Pontificum“, koji je omogućio širu uporabu tradicionalne liturgije. J. Ratzinger je ujedno napisao i predgovor ove knjige. Reforma rimske liturgije početna je točka svake ozbiljnije kritike postkoncilskih liturgijskih promjena. Obogaćena je i setom vrhunskih kolor fotografija.

 


Mali misal [RASPRODANO]

za tradicionalnu latinsku Misu (2020.)

S obzirom da su rasprodani svi primjerci 4. izdanja knjižice “Latinsko-hrvatski misal za tradicionalnu Misu”, Društvo “Benedictus” odlučilo se na velik iskorak s potpuno novim izdanjem misala za puk, pa je tako u povodu 10. obljetnice utemeljenja Društva pripremljen “Mali misal za tradicionalnu latinsku Misu”. Izrastao je iz svakodnevnog iskustva zajednice, no prije svega iz želja i potreba vjernika laika, kako bi im se omogućilo što plodonosnije sudjelovanje u bogoslužju. Osim Reda Mise na latinskom i crkvenoslavenskom jeziku, na 256 stranica Malog misala naći ćete obilje korisnih sadržaja – molitve, vjerske pouke i tumačenja liturgije, liturgijski kalendar, obrede sakramenata i na kraju, malu pjesmaricu s gregorijanskim i pučkim crkvenim napjevima. Usuđujemo se reći da će ova knjižica za vjernike privržene tradicionalnom obredu postati nezaobilazno pomagalo za dublje uranjanje u otajstva svete Mise.

 


vlč. Demetrius Manousos, OFM Cap

Upoznaj svoju Misu

(2021.)

Površnom promatraču ovaj naslov bi se mogao učiniti kao običan strip za mlađe uzraste. Međutim, strip “Upoznaj svoju Misu” sve je, samo ne običan. Unutar njegovih korica nalazi se pomno i postupno tumačenje tradicionalne latinske Mise obogaćeno vrhunskim ilustracijama. Ovaj naslov predstavlja teologiju svete Mise na vrlo jednostavan, a opet zanimljiv i informativan način. Premda je prvenstveno namijenjeno školarcima, ovo katehetsko pomagalo će i odraslima pružiti priliku da pobliže upoznaju misna otajstva. U stripu su obrađeni svi dijelovi sv. Mise, od priprave, oltara, liturgijskog ruha i posuđa, do liturgijskih čina. Ne moramo posebno istaknuti da ovaj naslov predstavlja idealan dar za Prvu Pričest, no nećete ni najmanje pogriješiti poklonite li ga bilo kome koga zanima otajstvo svete Mise po tradicionalnom rimskom obredu.

Cijena: 7 €

 


mons. Athanasius Schneider

Corpus Christi

Sveta Pričest i obnova Crkve (2023.)

Biskup Athanasius Schneider, uzorni pastir duša, hrabrom ljubavlju suočio se s trenutnom situacijom primanja svete Pričesti u rimskom obredu Mise. Crpeći iz vlastite bogate poučenosti u kršćanskoj vjeri te iskustva u razdoblju progona Katoličke Crkve u svojoj domovini, stekao je nadahnuće za temeljito proučavanje drevne prakse primanja Pričesti u ruku, kao i njezina obnavljanja u današnje vrijeme. Jasno i promišljeno pojašnjava skrb drevne prakse da se izbjegne bilo kakav privid samopričešćivanja umjesto primanja svete Pričesti poput djeteta, kao i spriječi to da i najmanja čestica svete Hostije ne bude konzumirana, nego postane predmetom oskvrnuća. Također nam ukratko osvjetljuje povijest uvođenja trenutne prakse, koja se drastično razlikuje od one drevne.

Cijena: 6 €


dr. Peter Kwasniewski

Plemenita ljepota, onostrana svetost

Zašto suvremeno doba treba svetu Misu svih vremena (2023.)

Peter Kwasniewski nudi nam živopisnu priču o plemenitoj ljepoti i onostranoj svetosti tradicionalne rimske liturgije, koja nas ponizuje pred Božjim otajstvom, pokreće svojom raskošnošću, uvodi u svetu tišinu i vodi u svijet nevidljivih stvarnosti. To neprocjenjivo blago suprotstavlja racionalističkim reformama šezdesetih godina, koje su iznjedrile katoličku liturgiju odvojenu od vlastite povijesti, nedostatnu svojoj teološkoj biti, nejednaku svojoj asketsko-mističkoj svrsi i otuđenu od svoje kulturne baštine. Njegov zaključak: ako će u Crkvi nastupiti novo proljeće, u središtu će biti sveopća obnova tradicionalnih liturgijskih obreda.

Cijena: 15 €

NASLOVI U PRIPREMI


Sv. Alfonz Marija Liguori

Katehetska pouka 

o Deset Božjih zapovijedi i sakramentima Crkve (2024.)

U pripremi…


mons. Athanasius Schneider

Katolička Misa

Koraci za povratak Boga u središte liturgije (2024.)

U pripremi…


Veliki katekizam

svetog Pija X. (202?.)

Među vjernicima naširoko poznati i cijenjeni Veliki katekizam sv. Pija X. u hrvatskom prijevodu nije dostupan preko 25 godina. S obzirom da interes za ovim naslovom ne jenjava, odlučili smo (kad to bude financijski moguće) prirediti novo izdanje ovog Katekizma, posebno prikladnog za vjernike privržene tradicionalnom obredu sv. Mise. Katekizam sv. Pija X. krasi jednostavnost i izravnost, sažetost, ali i bogatstvo sadržaja. Osmišljen je upravo za uporabu vjernika laika, i kao takav izvanredno je pomagalo za produbljivanje osnova katoličke vjere. Riječ je o kompendiju (osnovama) kršćanskog nauka kako ih je zamislio sv. Pio X. Uz navedeni kompendij u Velikom katekizmu nalazi se Naputak o blagdanima Gospodinovim, BDM i svetaca, Kratka povijest vjere i dodatak s molitvama i obrascima vjere.


Vaša velikodušnost pomaže nam ostvariti planirane projekte.

Pozivamo Vas da podržite naš rad novčanim donacijama na broj računa Društva Benedictus:

IBAN HR4124020061100591166
SWIFT/BIC ESBCHR22

Prethodni članakZidni liturgijski kalendar za 2021. godinu
Sljedeći članakMali misal za 10 godina Društva “Benedictus”