Ljepota i napjevi dovode ljude u samostan

Benediktinski redovnici iz talijanske Nursije (Norcia), rodnog mjesta utemeljitelja njihovog reda, sv. Benedikta, govore nam o liturgijskom apostolatu njihove zajednice.

Tradicionalna latinska sveta Misa

Velečasni Tomislav Roškarič, župnik iz Male Nedelje u susjednoj Sloveniji protumačit će nam na zanimljiv i jednostavan način nekoliko osnovnih pojmova vezanih uz tradicionalnu svetu Misu, otkriti zašto se i sam odlučio na slavljenje tradicionalne liturgije, te naznačiti koju ulogu ona može imati u životu suvremene Crkve.

Nadbiskup Alexander Sample – Kuća razdijeljena u sebi…

Nadbiskup Alexander Sample u ovoj poticajnoj i sadržanoj propovijedi tijekom pontifikalne Mise razmatra problematiku jedinstva unutar Crkve.

Liturgijske pouke s Istoka

Na liturgijskoj konferenciji održanoj u lipnju 2013. godine, kardinal iz Šri Lanke Malcolm Ranjith razgovarao je s novinarom Catholic News Servicea o potrebi pronalaženja misterija u bogoslužju.

Gregorijanski napjevi u vrijeme Adventa

U ovo blaženo vrijeme Došašća, kada vjerni kršćani s radošću u srcima slave rođenje Kristovo, i istovremeno s čežnjom iščekuju njegov drugi dolazak, donosimo vam toplu i poticajnu priču redovničke zajednice Benediktinki Marije Kraljice Apostola iz Sjedinjenih Američkih Država. Ove marljive redovnice naširoko su poznate po svojim anđeoskim glasovima, a krasi ih iskrena pobožnost i privrženost tradicionalnoj Misi, što je vidljivo u nebeskoj ljepoti kojom pjevaju gregorijanske napjeve.

“Izvanredna vjera” – epizoda 1

"Izvanredna vjera" je nova televizijska emisija koja se emitira na američkoj katoličkoj televiziji EWTN (Eternal Word Television Network). Slavi ljepotu klasične katoličke sakralne umjetnosti, arhitekture, glazbe i liturgije. Poseban naglasak stavlja na izvanredni (tridentski) oblik Mise. U prvoj epizodi posjetit ćemo jednu od najstarijih katoličkih misija u Kaliforniji, smještenu sat vremena južno od Los Angelesa.

Nadbiskup Alexander Sample – Zašto tradicionalna Misa?

Nadbiskup Portlanda u američkoj državi Oregon, Alexander Sample, je u propovijedi prilikom slavljenja ponitifikalne Mise vrlo nadahnuto rastumačio problematiku tradicionalne rimske liturgije s posebnim naglaskom na motuproprij Summorum Pontificum pape Benedikta XVI. Pri tome je istaknuo važnost tradicionalne liturgije i sakralne glazbe u suvremenoj Crkvi, a osvrnuo se i na vlastita biskupska i svećenička iskustva.

Slavljenje Mise prema istoku

Jedna od najočitijih razlika između starog i novog obreda rimske Mise je liturgijsko usmjerenje svećenika. U ovom filmu dr. Joseph Shaw pojašnjava drevne korijene Mise okrenute istoku, njezin teološki i duhovni simbolizam, i navodi razloge zašto su argumenti koji tvrde kako je okretanje prema narodu bila praksa rane Crkve potpuno pogrešni.

Tišina u liturgiji

Tišina predstavlja jednu od najkarakterističnijih značajki izvanrednog oblika Rimskog obreda, i jednu od najznačajnijih razlika u odnosu na redovni obred. Mnoge molitve koje svećenik moli, izgovara potiho ili nečujno. Postoje jako dobri razlozi za...

Način primanja svete Pričesti

Jedna od najrječitijih razlika između Tradicionalne latinske mise i većine slavljenja Mise po novom obredu (Novus Ordo) jest način na koji vjernici primaju svetu Pričest. U Tradicionalnoj misi, Pričest se prima na jezik, klečeći; u...