2024.

[siječanj 2024.] Osnovan hrvatski chapitre (ogranak) za duhovsko hodočašće Pariz-Chartres

Društvo “Benedictus” zajedno s vjernicima laicima (uz suradnju hrvatskih bogoslova FSSP-a, apostolske družbe papinskog prava) organizira prvu grupu (“chapitre”) Hrvata na tradicionalnom hodočašću Paris-Chartres (18.-20.5.2024.)

2023.

[prosinac 2023.] Novi zidni liturgijski kalendar za 2024. godinu

Izdan je novi zidni liturgijski kalendar za tradicionalnu Misu s tematikom svetih Misa u Sigetu od 2018.-2023.

[18.11.2023.] Pontifikalna Misa u Zagrebu

Društvo Benedictus pomoglo je u organizaciji pontifikalne sv. Mise u sklopu 2. međunarodne konferencije.

[kolovoz 2023.] Ljetni apostolat Svećeničkog bratstva sv. Petra

Ovogodišnji posjet hrvatskih bogoslova FSSP-a uključivao je i izlet/program za obitelji, kateheze i svete Mise. Društvo je organizacijski i financijski popratilo posjet.

[travanj 2023.] Izdane dvije nove knjige u nakladi Društva Benedictus

U uskrsnom vremenu izdane su dvije nove knjige u nakladi Društva  Benedictus – “Corpus Christi” mons. Athanasiusa Schneidera i “Plemenita ljepota, onostrana svetost” dr. Petera Kwasniewskog.

[15.1.2023.] Novi zidni liturgijski kalendar za 2023. godinu

I ove godine izdan je zidni liturgijski kalendar za tradicionalnu latinsku Misu u izdanju Benedictusa.

2022.

[kolovoz 2022.] Ljetni apostolat Svećeničkog bratstva sv. Petra

I ove godine Društvo Benedictus sudjelovalo je u planiranju i provedbi sad već tradicionalnog ljetnog apostolata FSSP-a, a ovoga puta u apostolatu sudjelovala su i trojica hrvatskih bogoslova Bratstva. Uz sv. Mise, organizirana su i hodočašća, kateheza, druženja i mnoge druge aktivnosti.

[30.4.2022.] Sjednica skupštine Društva Benedictus

U Zagrebu je održana izborna sjednica Skupštine Društva za promicanje tradicionalne Mise “Benedictus”. Igoru Juriću (predsjedniku) i Marku Baneku (potpredsjedniku) potvrđen je novi četverogodišnji mandat za vođenje Društva.

[26.2.2022.] Posjet bogosloviji FSSP-a u Wigratzbadu

Vodstvo Društva Benedictus posjetilo je naše bogoslove u Wigratzbadu i tom prigodom prisustvovalo primanju nižih redova.

[7.1.2022.] Kupovina baklji

Sredstvima Društva pribavljene su 4 baklje za ministrante, koje se rabe u najsvečanijim oblicima liturgije.

2021.

[30.12.2021.] Novi zidni liturgijski kalendar za 2022. godinu

I ove godine izašao je redoviti (10. po redu) zidni liturgijski kalendar za tradicionalnu latinsku Misu u izdanju Benedictusa.

[19.12.2021.] Novo misno ruho

Donacijom jednog člana Društva, pribavili smo novo ljubičasto misno ruho koje su ručno izradile redovnice klarise iz samostana sv. Klare u talijanskom Acquapendenteu.

[20.11.2021.] Tiha pontifikalna Misa mons. Athanasiusa Schneidera

Društvo Benedictus je pomoglo u organizaciji pontifikalne sv. Mise biskupa Schneidera u sklopu 1. Međunarodne konferencije u organizaciji Apologetske udruge blaženi Ivan Merz

[9.11.2021.] Srebrna Misa fra Roberta Perišića

Društvo je pomoglo u organizaciji proslave srebrne Mise fra Roberta Perišića u njegovoj župnoj crkvi, čime je obilježio 25. godišnjicu svećeništva.

[17.10.2021.] Pokrenut YouTube kanal zbora “Schola Cantorum Sancti Blasii”

Uz pomoć Društva Benedictus koje je kupilo opremu za audio snimanje, zbor koji pjeva na tradicionalnim sv. Misama u crkvi sv. Blaža – “Schola Cantorum Sancti Blasii” pokrenuo je svoj YouTube kanal na kojem objavljuju snimke sakralnih napjeva.

[6.10.2021.] Potpora za školovanje bogoslova

Donacijama članova Društva i vjernika okupljenih oko TLM u Zagrebu prikupljena su i uplaćena sredstva za pokrivanje dijela školarine našeg bogoslova u bogosloviji FSSP-a u Wigratzbadu.

[16.7.2021.] Motuproprij “Traditionis Custodes”

Papa Franjo izdao motuproprij Traditionis Custodes – dokument kojim se ograničava slavlje tradicionalnih Misa u svijetu.

[1.4.2021.] Izdan strip “Upoznaj svoju Misu”

Iz tiska je izašao strip “Upoznaj svoju Misu” u izdanju Društva Benedictus

[16.2.2021.] Tiskan informativni letak

Kao pomagalo vjernicima koji su tek krenuli na TLM, Društvo je izdalo informativni letak “Dobrodošli na tradicionalnu latinsku Misu”.

[15.1.2021.] 10. obljetnica Društva obilježena izdavanjem Malog misala

U povodu 10. obljetnice osnivanja Društva “Benedictus” iz tiska izlazi “Mali misal za tradicionalnu latinsku Misu”.

2020.

[5.9.2020.] Mlada Misa po tradicionalnom rimskom obredu u Zagrebu

Društvo “Benedictus” pomoglo je u organizaciji mlade Mise (sekundicije) p. Hrvoja Juke SJ, koja je celebrirana u župnoj crkvi Bezgrješnog Srca Marijina na zagrebačkom Jordanovcu.

[31.8.2020.] Preseljenje u crkvu sv. Blaža i prva Misa

U crkvi sv. Blaža u Zagrebu slavljena je prva tradicionalna sv. Misa. Pjevanu Misu celebrirao je vlč. Jérôme Bücker (FSSP), a propovijedao je župnik p. Puškarić.

[30.8.2020.] Hodočašće na Sljeme

Održano je hodočašće vjernika na Sljeme. Svetu Misu u crkvi Majke Božje Sljemenske Kraljice Hrvata za hodočasnike celebrirao je vlč. Jérôme Bücker iz Svećeničkog bratstva sv. Petra (FSSP).

[22.7.2020.] P. Borna Puškarić novi je župnik sv. Blaža

Objavljena su razrješenja i imenovanja u Zagrebačkoj nadbiskupiji. P. Borna Puškarić postao je novi župnik (moderator) župe sv. Blaža u Zagrebu. To ujedno znači da se zajednica vjernika okupljenih oko tradicionalne Mise seli iz crkve Krista Kralja (odnosno iz privremenog smještaja u crkvici sv. Jurja na Jurjevskoj) u župnu crkvu sv. Blaža.

[27.6.2020.] Hodočašće na Gradec

I ove godine su naši vjernici uz podršku Društva hodočastili na Gradec. Tamo je župnik p. Motočić celebrirao sv. Misu, a nakon toga vjernici su se mogli okrijepiti i podružiti s mještanima uz sudjelovanje domaćeg KUD-a.

[22.6.2020.] Hodočašće na Žumberak

Zajednica vjernika imala je prilike hodočastiti na Žumberak, sudjelovati u sv. Misi i družiti se s p. Puškarićem.

[14.6.2020.] Proslava Tijelova i prva Pričest, blagoslov misnog ruha

U crkvici sv. Jurja na svetkovinu Tijelova dvoje mlađih pripadnika naše zajednice vjernika imali su prilike po prvi puta primiti sv. Pričest. P. Puškarić je prije sv. Mise blagoslovio novi komplet misnog ruha koje je kupljeno putem organizirane akcije krajem 2018.

[3.5.2020.] Privremeno preseljenje u crkvu sv. Jurja, prva sv. Misa nakon izolacije

U suradnji s p. Puškarićem i preč. Magićem pronađeno je privremeno rješenje za novi crkveni prostor, pa će se celebracije tradicionalne Mise privremeno preseliti u crkvicu sv. Jurja na Jurjevskoj 34. Zbog ograničenog prostora slavit će se 2 nedjeljne sv. Mise umjesto jedne.

[22.3.2020.] Snažan potres pogodio Zagreb, teško oštećene i crkve u kojima se slavi tradicionalna sv. Misa

U nedjelju, 22. ožujka 2020. u 6:24 sati u Zagrebu se dogodio potres jačine 5,5 stupnjeva po Richteru. Oštećen je ogroman broj građevina, pa su tako nastradale skoro sve crkve u užem dijelu grada. Zbog velikih oštećenja do daljnjega neće biti moguće slaviti sv. Mise u crkvama sv. Katarine i Krista Kralja na Mirogoju.

[19.3.2020.] Odlukom HBK suspendirano celebriranje javnih svetih Misa u Hrvatskoj

Biskupi HBK donijeli su odluku o privremenom suspendiranju javnih sv. Misa i drugih sakramenata. Citiramo: “Da bi se izbjeglo širenje bolesti COVID-19 i očuvalo zdravlje stanovništva, sve se svete mise, slavlja sakramenata, sakramentala, pučke pobožnosti, župna slavlja i drugi događaji i svi sastanci otkazuju do daljnjega, kako unutar zatvorenih prostora tako i na otvorenim prostorima.” To dakako znači da do daljnjega neće biti niti javnih celebracija tradicionalne sv. Mise.

[14.3.2020.] Hodočašće u Mariju Bistricu

Održano je pokorničko hodočašće u Mariju Bistricu, uz sv. Misu u bazilici Majke Božje Bistričke i pobožnost križnog puta.

[5.1.2020.] Svečana pjevana (trojna) Misa u crkvi sv. Katarine

Na blagdan Presvetog Imena Isusovog u crkvi sv. Katarine slavljena je trojna Misa (s 3 klerika – celebrant, đakon i podđakon). To je prva takva Misa slavljena u nekoj crkvi u Hrvatskoj nakon liturgijskih promjena krajem 1960-ih.

2019.

[25.12.2019.] Polnoćka u crkvi Presvetog Srca Isusova

U crkvi Presvetog Srca Isusova u Vinogradskoj slavila se sv. Misa Polnoćka.

[1.12.2019.] Tradicionalna Misa preko zime u crkvi sv. Katarine

Na zamolbu preč. Puškarića, ljubaznošću zagrebačkog nadbiskupa i župnika župe sv. Marka, celebracije tradicionalne sv. Mise preko zime će se slaviti u možda i najljepšoj crkvi grada zagreba, crkvi sv. Katarine na Gornjem gradu. Sv. Mise zornice slavit će se u kapeli crkve Krista Kralja na Mirogoju.

[15.-17.11.2019.] Duhovna obnova u Lužnici

Društvo za promicanje tradicionalne Mise “Benedictus” u suradnji sa Svećeničkim bratstvom sv. Petra (FSSP) organiziralo je od 15-17. studenog 2019. u Duhovno-obrazovnom centru Marijin dvor u Lužnici duhovnu obnovu za katoličke muškarce. Duhovnu obnovu je vodio vlč. James Mawdsley (FSSP).

[3.9.2019.] Promocija knjige Reforma rimske liturgije mons. Klausa Gambera

U prepunoj dvorani uz baziliku Presvetog Srca Isusova u Palmotićevoj održana je promocija knjige “Reforma rimske liturgije” mons. Klausa Gambera.

[24.8.2019.] Hodočašće u Krašić

Održano je hodočašće u Krašić, rodno mjesto blaženog kardinala Stepinca. Sveta Misa slavljena je u župnoj crkvi, a nakon toga organiziran je i obilazak župne kuće (muzeja). Bilo je prilike i za pobožnost križnog puta.

[23.8.2019.] Izdana prva knjiga u nakladi “Benedictusa” – “Reforma rimske liturgije”!

Društvo za promicanje tradicionalne mise “Benedictus” izdalo je svoju prvu knjigu – “Reforma rimske liturgije” mons. Klausa Gambera.

[22.6.2019.] Tradicionalna Misa slavljena u Zadru

U crkvi Gospe od Zdravlja, drugu godinu zaredom slavljena je tradicionalna Misa. Celebrant je ove godine bio vlč. Ante Sumich (FSSP).

[26.5.2019.] Novi celebrant za redovito slavljenje TLM u crkvi Krista Kralja

Novi celebrant (i novi rektor crkve Krista Kralja) za slavljenje tradicionalne Mise u Zagrebu postaje preč. Borna Puškarić, pročelnik Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije.

2018.

[6.5.2018.] Nakon skoro 4 godine nastavlja se redovita Tradicionalna Misa u Zagrebu!

Odlukom zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića određena je nova crkva i novi celebrant za redovito slavljenje tradicionalne sv. Mise. To je crkva Krista Kralja na Mirogoju, a za celebranta kardinal je odredio preč. Zvonimira Kurečića, rektora crkve Krista Kralja. U nedjelju 6. svibnja slavljena je prva tradicionalna Misa u crkvi.

[17.3.2018.] Sjednica Društva “Benedictus”

Održana je godišnja sjednica Društva “Benedictus”. Na sjednici Skupštine Društva izabrano je novo vodstvo:
Igor Jurić – Predsjednik Društva
Marko Banek – Zamjenik predsjednika Društva

2016.

[15.1.2016.] Odobren novi statut

Gradski ured za opću upravu Grada Zagreba odobrio je 15. siječnja 2016. upis promjena Statuta, osoba ovlaštenih za zastupanje i upis likvidatora Društva Benedictus koji su prijavljeni 14. srpnja 2015. Novi Statut možete na ovim stranicama pogledati ili preuzeti.

2015.

[20.5.2015.] Objavljen godišnji izvještaj za 2014.

Objavljen je godišnji izvještaj Društva za promicanje tradicionalne Mise “Benedictus” za 2014. godinu. Prošli izvještaji: za 2011. godinu, za 2012. godinu, za 2013. godinu.

2014.

[8.1.2014.] Objavljen godišnji izvještaj za 2013.

Objavljen je godišnji izvještaj Društva za promicanje tradicionalne Mise “Benedictus” za 2013. godinu.

2013.

[12.10.2013.] Novi Statut Društva Benedictus

Gradski ured za opću upravu Grada Zagreba odobrio je 26. lipnja upis u Registar udruga Republike Hrvatske promjena Statuta Društva za promicanje tradicionalne Mise “Benedictus” usvojenih na sjednici Skupštine Društva održanoj 1. lipnja 2013. Opis promjena kao i novi statut dostupni su na web stranici Društva Benedictus.

[11.10.2013.] Društvo Benedictus primljeno u međunarodnu organizaciju FIUV

Društvo za promicanje tradicionalne Mise “Benedictus” primljeno je 11. listopada 2013. u Foederatio Internationalis Una Voce (FIUV), međunarodnu organizaciju koja promiče očuvanje tradicionalne latinske mise, kao i zaštitu upotrebe latinskog jezika te gregorijanske i polifone glazbene baštine Crkve. O ovoj krovnoj udruzi koja okuplja oko 40 članica iz tridesetak država svijeta pročitajte više na njihovim web stranicama.

[30.5.2013.] Sjednica Skupštine Društva Benedictus 1.6.2013.

U subotu 1. lipnja 2013. u 10 sati održat će se redovita sjednica Skupštine Društva Benedictus. Sjednica će se održati u prostoru Event – Ilica 107 u Zagrebu.

Prema trenutnom statutu Društva Benedictus ovo se odnosi prije svega na članove Skupštine Društva, ali i svi ostali članovi Društva su pozvani na sjednicu. Dnevni red i godišnje izvještaje za prethodne dvije godine pronaći ćete u rubrici Materijali.

2012.

[18.2.2012.] Godišnji izvještaj Društva Benedictus za 2011. g.

Objavljen je godišnji izvještaj Društva za promicanje tradicionalne Mise “Benedictus” za 2011. godinu.

2011.

[14.7.2011.] Seminar o gregorijanskom pjevanju

Društvo za promicanje tradicionalne Mise “Benedictus” kako je već najavljivano organizira seminar o gregorijanskom pjevanju. Seminar će voditi gospodin Ivan Kovačić koji je pjevao na prvoj tradicionalnoj misi u crkvi svetog Martina u veljači ove godine, a inače pjeva na misi svake nedjelje u Švedskoj.

Seminar će se održati u srijedu 20. srpnja i četvrtak 21. srpnja, te eventualno petak 22. srpnja ako bude želje i potrebe. Seminar će biti u večernjim satima s početkom prvoga dana u srijedu 20.7.2011. oko 17:30.  Mjesto održavanja je privatni prostor u zapadnom dijelu grada Zagreba. Broj mjesta je ograničen. Sudjelovanje je besplatno. Pozivamo vas da se što prije prijavite uz napomenu da je na adresu drustvobenedictus@gmail.com potrebno poslati:

Ime:
Prezime:
E-mail adresa:
Jeste li član Društva Benedictus?
Hoćete li sigurno doći na seminar i to oba dana?
Iz glazbe znam…
Želio/željela bih znati više o…

Nakon prijave dobit ćete daljne obavijesti.
Javite se što prije jer je ostalo još manje od tjedan dana do početka!

[23.2.2011.] Nastavlja se misa i tečaj ministriranja

Više o prvoj javnoj tradicionalnoj misi u Zagrebu pročitajte ovdje. Pozivamo vas i idućih nedjelja u crkvu sv. Martina, Vlaška 36, na misu koja počinje u 11:30. Daljnjih nekoliko puta misa će najvjerojatnije biti tiha, tj. bez pjevanja dok se ne oformi zbor o čemu ćete biti pravodobno obaviješteni.
* * *

Društvo za promicanje tradicionalne Mise “Benedictus” organizira nastavak tečaja ministriranja.

Treća poduka održat će se u subotu 26. veljače 2011. u 8:30 ujutro.
Muškarci stariji od 16 godina koji žele naučiti ministrirati kod mise po starom obredu mogu se javiti na email adresu Društva (drustvobenedictus@gmail.com) radi detaljnijih informacija.
Pridružiti se mogu i oni koji nisu bili na tečaju prethodnih puta.

Preporučujemo vam da pogledate upute o ministriranju na tihoj misi i mali latinsko-hrvatski misal.

[18.2.2011.] Tradicionalna latinska misa u Zagrebu od ove nedjelje

Na zamolbu grupe vjernika,
odlukom uzoritog gospodina Josipa kardinala Bozanića,
u skladu s motuproprijem Svetog Oca pape Benedikta XVI.,
POČINJE U NEDJELJU 20.2.2011. U 11:30
U CRKVI SVETOG MARTINA, VLAŠKA 36, ZAGREB
redovito služenje
TRADICIONALNE SVETE MISE,
tj. mise prema misalu bl. Ivana XXIII. iz 1962.
također poznate pod nazivom tridentska misa ili
misa prema izvanrednom obliku rimskog obreda.

Misu će služiti preč. Stanislav Vitković.
Na prvoj misi pjevat će g. Ivan Kovačić.

Svi su pozvani da dožive ovo neprocjenjivo blago Crkve!
Prisustvovanje misi dakako ispunjava nedjeljnu obavezu.
Vjernicima će biti na raspolaganju mali latinsko-hrvatski misali
i letci s osnovnim informacijama o tradicionalnoj misi.

Prethodni članakDruštvo “Benedictus” – pitanja i odgovori
Sljedeći članakMaterijali