Bogu hvala, 15. siječnja navršilo se točno 10 godina otkako je osnovano Društvo za promicanje tradicionalne Mise “Benedictus”. Ne treba posebno isticati koliko je djelovanje “Benedictusa” bilo i ostaje važno za apostolat tradicionalne svete Mise u našoj domovini. Stoga je vrlo prikladno što su baš na ovaj datum (poput kakvog nebeskog dara) iz tiska počeli stizati prvi primjerci Malog misala za tradicionalnu latinsku Misu. Ovaj iznimno važan projekt koji smo već dugo najavljivali, nakon tolikih mjeseci mukotrpnog i često iscrpljujućeg rada konačno je ugledao svjetlo dana. Ovom prilikom zahvaljujemo čitateljima koji su uputili tolike upite u vezi Malog misala i ujedno se ispričavamo što nismo uvijek bili u mogućnosti odgovoriti onoliko brzo koliko smo željeli niti onoliko detaljno koliko ste htjeli.

Mali misal za tradicionalnu latinsku Misu nastao je upravo kao plod želje da se vjernicima u našoj domovini pruži kvalitetan i vizualno privlačan misalčić za tradicionalnu Misu ispunjen brojnim sadržajima. Premda izostanak malog misala neće ni na koji način umanjiti vaše sudjelovanje u svetoj misnoj Žrtvi, ipak nam pomaže da što više uronimo u sveta misna otajstva.

Prethodna, pomalo skromna izdanja misalčića za vjernike ispunila su svoju svrhu, posebno u počecima obnove apostolata tradicionalnih Misa u Hrvatskoj. No, obogaćen prethodnim iskustvima, stručni tim Društva “Benedictus” ovo sasvim novo izdanje osmislio je prije svega vođen iskustvima i potrebama žive zajednice vjernika. Iz tog razloga Mali misal je ostao “mali” samo imenom i možda formatom kad ga usporedimo s knjigom prosječne veličine. No na njegovih 256 stranica našlo se poprilično mnogo sadržaja. Sudeći po prvim reakcijama vjernika koji su imali priliku držati Mali misal u rukama, nisu daleko tvrdnje da u hrvatskoj vjerskoj literaturi ovoga tipa nema nijednog izdanja koje bi se po kvaliteti moglo približiti Malom misalu. Naravno, na budućim korisnicima ostaje da donesu svoj sud.

Tekstovi u Malom misalu otisnuti su u dvije boje, po principu liturgijskih knjiga – rubrike ili upute su tiskane crvenim slovima, a sami tekstovi crnim. Na taj način uvelike je olakšano  snalaženje, posebno početnicima. Nismo pretjerivali s ilustracijama, već smo odabrali nekoliko predivnih bakroreza kako bismo dodatno obogatili ovo ionako vizualno predivno izdanje.

Dodatna novost je to što Mali misal ima dva standarda izdanja, s mekim i tvrdim koricama crvene boje. Uz njih postoji još treće meko ukoričeno izdanje koje je namijenjeno posudbi u crkvama, a radi lakšeg će razlikovanja imati korice žute boje.

Sadržaj “Malog misala”

Ukratko ćemo opisati sadržaj (naravno, sve ostalo moći ćete istražiti sami kad dobijete  primjerak u ruke):

  • Kratke pouke sadrže tumačenje liturgijskih predmeta (upotpunjena pripadajućim ilustracijama), crkvene godine i blagdana (uz liturgijski kalendar), a tu je i kratki sažetak katoličkog nauka. Jedan mali, ali sasvim prikladan dodatak su savjeti bl. Ivana Merza za ponašanje u crkvi.
  • Molitve i pobožnosti – iz naslova je očito što se nalazi u ovom dijelu knjižice, no napomenut ćemo da su uz hrvatske uključeni i latinski tekstovi temeljnih molitava. Uz temeljne ispovijesti katoličke vjere uključili smo i poznato Atanazijevo vjerovanje, koje se nažalost rijetko može naći čak i u molitvenicima. Tu su i molitve Blaženoj Djevici Mariji, pobožnost križnog puta, molitve priprave i zahvale za sv. pričest i brojne druge molitve.
  • Red Mise na latinskom i hrvatskom je posebno izdvojen crvenim rubom stranice, tako da ga se može pronaći bez ikakvih problema u svega par sekundi. Nakon njega slijedi crkvenoslavenski i hrvatski Red Mise za tzv. glagoljašku Misu (obred je isti tradicionalni rimski, samo s drugim liturgijskim jezikom).
  • Sakramenti – ovdje ćete moći naći izvatke iz sakramenata koji će biti od posebne koristi vjernicima, a u slučaju veće potrebe, njime se mogu poslužiti i svećenici, jer su tekstovi vjerno preneseni iz Rimskog obrednika.
  • Pjesme – pred kraj Malog misala nalazi se predivna pjesmarica s izabranim gregorijanskim napjevima za svete Mise i zbirkom od preko stotinu hrvatskih pučkih napjeva.
  • Izvaci iz dokumenata – na samom kraju uvrstili smo najbitnije točke iz relevantnih suvremenih crkvenih dokumenata koji se bave pitanjem tradicionalne Mise i njezine primjene u životu Crkve.

Što se tiče dostupnosti Malih misala, molimo naše čitatelje za malo strpljenja dok ne pronađemo najbolje načine za distribuciju. Za početak, Mali misali će se moći nabaviti isključivo u crkvi sv. Blaža u Zagrebu prije i nakon sv. Misa. S obzirom da Društvo “Benedictus” nema zaposlenih djelatnika niti skladišne prostore, sav se posao obavlja isključivo na dobrovoljnoj razini, pa nije moguće odmah organizirati slanje na sve zainteresirane adrese, posebno u okolnostima u kojima se Hrvatska trenutno nalazi. No, svakako ističemo da se ne morate bojati da ćete ostati bez svog primjerka, jer smo Mali misal tiskali u većoj nakladi upravo zato da bismo mogli omogućili njegovu dugogodišnju dostupnost.

Dostava će zasad biti moguća samo za veći broj primjeraka (20 i više), a ujedno će se za takve narudžbe moći dobiti i popust.

Cijene Malog misala su:

  • meki uvez (crvene korice) – 30 kn u crkvi sv. Blaža
  • meki uvez (žute korice) – naručuje se najmanje 20 primjeraka (cijena na upit)
  • tvrdi uvez (crvene korice) – 50 kn

Na kraju bismo na poseban način htjeli prije svega zahvaliti dragom Bogu što nam je dao da privedemo ovaj zahtjevan projekt. Nadamo se da će ovaj Mali misal prije svega poslužiti na što veću slavu Božju i da će vjernicima pružiti obilje duhovnih plodova, koji uz pobožno sudjelovanje u tradicionalnoj Misi ne mogu izostati. Velika zahvala ide svim našim dobročiniteljima, a posebno krugu najužih suradnika koji su svojim mukotrpnim i predanim radom (a mnogo puta i neprospavanim noćima) omogućili izdavanje Malog misala. Hvala i svima onima koji su nas podupirali svojim molitvama, i dalje nas podupirite na taj način. Zapravo bismo rado zamolili sve vjernike koji će se služiti ovim misalom da izmole bar nešto za autore ovog Malog misala. Veću plaću i pomoć od te ne možemo dobiti.

Mali misal za tradicionalnu Misu zapravo je temelj budućeg, puno opsežnijeg izdanja koje će (ako Bog da) jednom ugledati svjetlo dana, a to je cjeloviti latinsko-hrvatski Misal sa svim misnim tekstovima, prvi takve vrste na našim prostorima. Smatrate li ovaj i ostale projekte Društva “Benedictus” korisnim i vrijednim (na ovoj poveznici možete vidjeti koji su projekti u pripremi), i priželjkujete što veću dostupnost tradicionalnih Misa u našoj domovini i susjedstvu, razmislite o tome da poduprete njihov rad. Sigurni smo da rezultati neće izostati.

Društvo “Benedictus”

IBAN HR4124020061100591166
SWIFT/BIC: ESBCHR22

Prethodni članakIzdavačka djelatnost Društva
Sljedeći članakUpoznaj svoju Misu – strip za djecu i odrasle u izdanju Društva Benedictus