Na današnju nedjelju počelo je vrijeme Adventa, ili Došašća. Vrijeme Došašća blaženo je vrijeme. To je vrijeme pokore, kada putem molitve, odricanja i sakramenta svete ispovijedi nastojimo očistiti svoje duše prije Božića, kako bismo mogli ukloniti tamu grijeha i ući u svjetlo novoga života, koje nam donosi Spasitelj. No, vrijeme Adventa je ujedno i radosno vrijeme, jer je teško sakriti radost kojom naša srca plamte, iščekujući dolazak Spasitelja našega, Gospodina Isusa Krista.

Ovom prilikom donosimo vam toplu i poticajnu priču o redovničkoj zajednici Benediktinki Marije Kraljice Apostola iz Sjedinjenih Američkih Država. Ove marljive redovnice naširoko su poznate po svojim anđeoskim glasovima, a krasi ih iskrena pobožnost i privrženost tradicionalnoj Misi, što je vidljivo u nebeskoj ljepoti kojom pjevaju gregorijanske napjeve.

Ujedno, ova priča poslužit će nam kao uvod u jedan naročito radostan događaj u životu Crkve. Papa Franjo odlučio je da se 2015. godina proglasi Godinom posvećenog života, koja se otvara danas, u Prvoj nedjelji došašća, 30. studenoga 2014., a bit će zatvorena na Svijećnicu, 2. veljače 2016. Na ovoj stranici, koja je posvećena tradicionalnom duhovnom izričaju Katoličke Crkve, pokušat ćemo vam u tom razdoblju što više približiti neke aspekte redovničkog života koji su karakteristični za zajednice privržene tradicionalnoj katoličkoj liturgiji. S mnogim od tih redovničkih zajednica, uključujući tu i Benediktinke Marije Kraljice Apostola, mogli ste se upoznati na našim stranicama, kao i na blogu “Splendor Domini”.

U današnjem, duhovno izgladnjelom svijetu, često se na život u redovničkoj zajednici gleda kao na “propuštenu priliku”, a redovnike i redovnice se “sažalijeva” kao ljude koji propuštaju sve radosti i zadovoljstva koje ovaj svijet nudi. No, radost koju osjećaju osobe koje su dragovoljno i u poniznoj vjeri sav svoj život predale Bogu, radost je koja se ne može sakriti, već kao svjetiljka gori i rasvjetljuje tamu naših grešnih života. I tako oni na najsavršeniji način naslijeduju volju Gospodnju: “Tko god ostavi oca ili majku, braću ili sestre, ženu ili djecu, kuće ili polja poradi mene, stostruko će primiti i život vječni baštiniti”, ostavljajući tako i nama poticaj da u našim svakodnevnim životima uvijek nastojimo vršiti volju Božju.

Video prilog je preveden na hrvatski jezik. Ukoliko ne vidite podnaslove tijekom reprodukcije, uključite ih pritiskom na ikonu “titlovi”, koja se nalazi u alatnoj traci s donje desne strane vašeg Youtube preglednika, lijevo od ikone “postavke”.

Prethodni članak“Izvanredna vjera” – epizoda 1
Sljedeći članakBlagoslovi Bože ovu kuću