(20.12.2018.) Tradicionalna Misa – zornica u 6:30 u crkvi Krista Kralja

736

U crkvi Krista Kralja na Mirogoju ovoga četvrtka u 6:30 (ujutro) će se slaviti Misa zornica po tradicionalnom obredu.

Mise zornice su dio adventske tradicije i slave se na čast Blažene Djevice Marije, pa stoga svećenik nosi bijelo ruho umjesto ljubičastog. U novom obredu Mise zornice su obične Mise toga dana, s tom iznimkom da se slave rano ujutro. Međutim, u tradicionalnom obredu Mise zornice imaju vlastiti misni obrazac.

Poznate su i kao “rorate” Mise, prema recima ulazne pjesme “Rorate, caeli, desuper, et nubes pluant justum, aperiatur terra, et germinet Salvatorem.” (Rosite, nebesa, s visine, oblaci daždite Pravednika, neka se otvori zemlja i neka iz nje nikne Spasitelj.) Crkva je u ovoj Misi osvijetljena samo blagim svijetlom voštanica. Kako Misa odmiče, a vani se razdanjuje, crkva postaje sve više osvijetljena, obasjana suncem onako kako je naša vjera obasjana Kristom.

Svakako vam preporučujemo da ako možete, doživite i sami ovo sasvim posebno misno otajstvo koje nam približava istinski smisao Došašća, odnosno pripravu za dolazak Spasitelja.

Prethodni članakZidni liturgijski kalendar za 2019. godinu
Sljedeći članak(23, 25, 26 i 30.12.2018., 1.1.2019.) Svete Mise na 4. nedjelju došašća, Božić, Stjepanovo, nedjelju u božićnoj osmini i na Osminu Božića u 11 sati