Od danas je na YouTube kanalu Mass of Ages dostupan hrvatski prijevod druge epizode trodijelnog dokumentarnog serijala “Sveta Misa svih vremena – Savršena oluja”. Ovaj nastavak bavi se problematikom liturgijske reforme provedene nakon Drugog vatikanskog sabora (1962.-1965.), posebno presudnim utjecajem koji je na rad liturgijskog odbora za provedbu izvršio “arhitekt” novog obreda Mise, nadbiskup Annibale Bugnini, ali i ulogom pape Pavla VI.

Prikazana je i usporedba dvaju obreda, a film se bavi i pitanjem odnosa koncilskih dokumenata i želja s promjenama koje su provedene u praksi, kao i pitanjem odgovara li današnja tradicionalna Misa zapravo težnjama Koncila. O tim pitanjima govore liturgijski stručnjaci, biskupi i svećenici. Također, moći ćete čuti i mišljenja nekih koncilskih otaca o samoj reformi.

Osim toga, drugi nastavak donosi nam i svjedočanstva vjernika laika, ali i svećenika na čiji je duhovni život tradicionalna Misa izvršila presudan utjecaj. I ovaj nastavak ističe se visokom produkcijskom kvalitetom, te zanimljivim analizama, a jedina ozbiljnija kritika može se uputiti korištenju izjave nadb. Bugninija (29. minuta) iz lista L’Osservatore Romano o liturgijskim promjenama koja zapravo nije točan citat, a usto je i izvučena iz konteksta, što su naknadno i potvrdili sami autori. Na ovu i neke druge kritike filma osvrnuo se i New Liturgical Movement u ovom članku.

Prethodni članakZidni liturgijski kalendar za 2023. godinu
Sljedeći članakMons. Nikola Eterović posjetio bogosloviju FSSP-a