Čitatelji naše stranice, kao i vjernici naše dijecezanske zajednice okupljene oko tradicionalne rimske liturgije u Zagrebu zasigurno se sjećaju da je velikom darežljivošću naših vjernika i podupiratelja u Došašću uspješno okončana akcija prikupljanja sredstava za kupovinu kompleta liturgijskog ruha koje je pokrenulo Društvo za promicanje tradicionalne Mise “Benedictus”. Ova akcija nastala je iz čiste potrebe, jer naša zajednica sve do sada koristila je nekolicinu rabljenih, uglavnom skromnih misnica koje je pribavila donacijama nesebičnih ljudi. Nakon 9 godina djelovanja, došlo je vrijeme da se krene i u nabavku vlastitog ruha.

S obzirom na izvanredne okolnosti nakon izbijanja pandemije tzv. corona virusa, tek sada je nastupilo pogodno vrijeme da blagoslovimo novi komplet misnog ruha, koje je izrađeno u rimskoj krojačnici Fiducia Tantum. Ako se pitate zašto baš tamo, odgovor je vrlo jednostavan. U Hrvatskoj nažalost, više gotovo da i ne postoje krojači koji mogu ili znaju sašiti složenije ili ljepše liturgijsko ruho, a materijali kojima se koriste često su najlošiji sintetički koji se ne razlikuju od prosječne zavjese ili stolnjaka (nažalost, često i same misnice neobično nalikuju na navedeno). Krojač s kojim smo imali prilike surađivati predstavljao je izvrstan omjer prihvatljive cijene i vrhunske kvalitete. Krojevi za izrađivanje njegovih misnica temelje se na drevnim i očuvanim primjercima starim i do 500 godina, a naše ruho skrojeno je prema misnom kompletu čuvenog kardinala i povjesničara Cesarea Baroniusa (1538.-1607.) Njegovo kapitalno djelo “Annales ecclesiastici a Christo nato ad annum 1198.” (Crkveni ljetopisi od Kristova rođenja do godine 1198.) nastalo je kao reakcija na protestantske zablude našeg sunarodnjaka Matije Vlačića Ilirika napisane u djelu “Ecclesiastica historia” (Magdeburške centurije). Taj misni komplet kardinala Baroniusa čuva se i danas u crkvi Svete Marije u Vallicelli.

Misni komplet za svečanu pjevanu tradicionalnu Misu sastoji se od 14 dijelova: misnice (+štola, manipul, bursa i velum), dalmatike (+štola i manipul), tunicele (+štola i manipul), pluvijala (+štola) i humeralnog vela.

Misno ruho blagoslovljeno je 11. lipnja na svetkovinu Tijelova, pa smo prigodno mogli upotrijebiti dio ruha u Misi na kojoj su neki mlađi članovi naše zajednice primili prvu sv. Pričest. U nastavku možete vidjeti malu galeriju fotografija.

Na kraju još jednom zahvaljujemo svim dobročiniteljima što su omogućili da naša zajednica konačno dođe u posjed dostojnog ruha za bogoslužje po tradicionalnom rimskom obredu, i to od njegovog najjednostavnijeg do najsloženijeg oblika. O važnosti ljepote misnoga ruha uči nas dr. Barac ovim riječima: “Svećenik nosi posebno crkveno ruho (…) da se i spoljašnjim uresom i sjajem očituje čast i poštovanje Kralju neba i zemlje.”

Iz obreda blagoslova misnog ruha: “Gospodine Bože svemogući, ti si zapovjedio službeniku svome Mojsiju, da načini odjeću potrebnu velikim svećenicima, svećenicima i levitima za porabu u zavjetnom šatoru, i ti si ga za to napunio duhom mudrosti: dostoj se blagosloviti, posvetiti i svetom učiniti ovu odjeću, što će se upotrebljavati kao ures kod vršenja tvoje tajne. Podaj ujedno dobrostiv, da se službenici tvojega oltara, koji će je oblačiti, napune milošću sedmerostrukoga Duha i da se uz halju čistoće, po plodu dobrih djela u doličnu službovanju, zaodjenu blaženom besmrtnošću.”

Naši prvopričesnici dobili su lijepu uspomenu na taj događaj koju je osmislio kreativni tim “Benedictusa”. Planirano je da kasnije budu dostupne u prodaji. Ovdje možete vidjeti kako izgleda ogledni primjerak.

Uspomena na prvu sv. Pričest

Ovakve i mnoge druge djelatnosti Društva za promicanje tradicionalne Mise “Benedictus” (ako ste u mogućnosti) možete poduprijeti donacijom na račun Društva: IBAN HR4124020061100591166

Više o Društvu “Benedictus” možete saznati ovdje, a na svakoj tradicionalnoj sv. Misi u crkvi sv. Jurja možete besplatno uzeti i informativne letke o Društvu.

Prethodni članakPomozite u razvoju mobilne aplikacije za vjernike privržene tradicionalnoj Misi
Sljedeći članak5.7.2020. svete Mise u crkvi sv. Jurja iznimno u promijenjenom terminu