dsc_0811

Zornice su dio tradicionalnih adventskih pobožnosti, to su svete Mise koje se na čast Blaženoj Djevici Mariji prikazuju u sam osvit zore. Vjernici koji imaju mogućnost prisustvovati zornicama po tradicionalnom obredu često prelaze velike razdaljine dižući se vrlo rano kako bi mogli prisustvovati ovoj zapanjujuće lijepoj liturgiji.

Misa zornica po tradicionalnom obredu naziva se “Rorate Misa”, prema riječima iz Introitusa (Ulazne pjesme), koje dolaze iz Izaije 45,8:

[pull_quote_center]

“Rorate, caeli, desuper, et nubes pluant justum, aperiatur terra, et germinet Salvatorem.” (“Rosite, nebesa, s visine! Oblaci, daždite Pravednika! Neka se otvori zemlja i neka iz nje nikne Spasitelj!”)

[/pull_quote_center]

Rorate Misa je osvijetljena isključivo svjetlima svijeća. Pošto je ova Misa zazivna, Gospi na čast, svećenik nosi bijelo misno ruho umjesto adventskog ljubičastog. U okružju prigušenog svjetla, svećenici i vjernici se pripravljaju na čašćenje Svijetla svijeta, koji se uskoro ima roditi, i zahvaljuju Bogu na daru naše Gospe. Kako Misa odmiče, sve je bliži izlazak sunca, pa crkva postupno postaje sve svjetlija, osvijetljena suncem, onako kako je naša vjera osvijetljena Kristom.

Misna čitanja i molitve nagovješćuju proročanstvo o Djevici koja će roditi sina Emanuela (Emanuel = s nama Bog), i pozivaju nas da otvorimo vrata naših srdaca i naših društava kako bi u njih ušao Krist Kralj; mole milost potrebnu za dobivanje vječnog života po zaslugama pribavljenim Utjelovljenjem i spasonosnim Uskrsnućem našega Gospodina.

U nastavku vam dajemo nekoliko krasnih fotografija s privatne Mise zornice koju je prošloga tjedna u crkvi sv. Martina slavio svećenik Svećeničkog bratstva sv. Petra, o. Jérôme Bücker:

Prethodni članakTradicionalna Misa u Zagrebu na prvu nedjelju Došašća u 18 sati!
Sljedeći članakTradicionalna Misa na treću nedjelju Došašća u 16 sati