2015-12-1-Eli

Polako se bliži Svjetski dan mladih, koji će se ove godine održati u poljskom Krakovu od 25. srpnja do 1. kolovoza. Svi oni mladi katolici koji će se tada nalaziti u Krakovu, a žele prisustvovati svetoj Misi po tradicionalnom rimskom obredu, mogu odahnuti, jer se za pokroviteljstvo pobrinula udruga mladih katolika Juventutem, a za organizaciju će se pobrinuti mladi iz Krakova. Tijekom tih 6 dana, Misu će slaviti naš dobar poznanik, Njegova Ekselencija biskup Athanasius Schneider, a usto će i voditi kateheze za mladiće i djevojke udruženja Juventutem. Sve navedeno će se zbivati u predivnoj crkvi sv. Petra i Pavla u samom srcu Krakova, u ulici Grodzka.

Crkva sv. Petra i Pavla u Krakovu.
Crkva sv. Petra i Pavla u Krakovu.
Prije samog Svjetskog dana mladih, biskup Schneider se tijekom svog posjeta Mađarskoj sastao s Bertalanom Kissom, novoizabranim predsjednikom krovne udruge Juventutem.
Biskup Schneider je kazao kako bi po njegovom mišljenju, liturgiju po izvanrednom obredu trebalo promatrati kao oruđe u obnovi Crkve (a ne kao svrhu samoj sebi). Također je istaknuo kako se autentičnost tradicionalne zajednice ne može mjeriti samo po njenoj liturgiji, već također i prema lex vivendi, ili prema zajedničarskom životu. Život zajednice je jako važan, jer se tamo najlakše mogu uočiti znakovi Duha Svetoga.
Kao i u mnogim drugim dijelovima svijeta, rastuća i životna zajednica okupljena oko tradicionalne Mise u Budimpešti dokazuje upravo to – i to naročito lokalna podružnica udruženja mladih katolika Juventutem.
Mons. Schneider s B. Kissom, predsjednikom udruženja Juventutem.
Mons. Schneider s B. Kissom, predsjednikom udruženja Juventutem.
Uz nedavni sastanak s Bertalanom, tijekom pretprošlog tjedna, mons. Schneider je zajedno s vlč. Armandom de Mallerayom, crkvenim asistentom udruženja Juventutem, posjetio župu St. Mary u Warringtonu (Liverpoolska nadbiskupija), koja je kao personalna župa prošloga ljeta povjerena skrbi Svećeničkog bratstva sv. Petra.
 

Neumorni mons. Schneider prošloga tjedna je tri dana boravio u Mađarskoj, gdje je na poziv katoličkog Centra za obrazovanje John Henry Newman slavio Mise, i sudjelovao u brojnim drugim aktivnostima. Posljednjeg dana njegovog posjeta, mons. Schneider je slavio pontifikalnu Misu u hrvatskom susjedstvu, u gradu na balatonskoj obali, Sümegu. Svetoj Misi je nazočila i skupina vjernika iz Hrvatske, od kojih su se neki nedavno u Ljubljani imali prilike i osobno susresti s monsinjorom. Misa je slavljena u veličanstvenoj crkvi Pohoda BDM, koja je taj dan bila tijesna za stotine vjernika koji su je ispunili do posljednjeg mjesta. Kako je ta nedjelja bila tzv. “Laetare” (4. korizmena, naziv je dobila po prvim riječima ulazne pjesme Mise toga dana, “Laetare Jerusalem” – “Veseli se Jeruzaleme”), misno ruho je toga dana bilo ružičaste boje, što je uz izvrstan zbor Schole Sancti Pauli dodatno uzveličalo ovaj radostan dan, a neposredno prije početka Mise, snažno sunce je okupalo zidove crkve. Ministri Sacri (klerici poslužitelji) su bili župnici iz triju mađarskih gradova. Zanimljivo, prije tradicionalne pontifikalne Mise slavljena je redovita Misa po novom obredu (Novus Ordo), ali također ad orientem (prema istoku, tj. oltaru). U nastavku možete vidjeti nekoliko fotografija.

Prethodni članakPopis i lokacije tradicionalnih Misa u Srednjoj Europi
Sljedeći članakTradicionalni obred Velikog petka na otoku Ižu