Novi generalni poglavar FSSP-a

Jučer, 9. srpnja 2018., Šesti generalni kapitul Svećeničkog bratstva sv. Petra (FSSP) izabrao je na plenarnom zasjedanju vlč. Andrzeja Komorowskog za novog generalnog poglavara u mandatu od 6 godina. O ovome je smjesta obaviješteno Papinsko vijeće “Ecclesia Dei”, a Vijeće je odgovorilo s čestitkama.

O. Andrzej Komorowski je poljski svećenik. Pristupio je međunarodnoj bogosloviji FSSP-a u Wigratzbadu nakon studija ekonomije na Poznanskom sveučilištu. Sveti red je primio 2006. po rukama kardinala Jorgea Medine Estéveza, bivšeg prefekta Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata. Službovao je po raznim apostolatima Bratstva, u Poljskoj, Belgiji i Nizozemskoj. Na generalnom kapitulu 2012. izabran je za asistenta generalnom poglavaru, a tu dužnost obavljao je u Glavnoj kući Bratstva u Fribourgu (Švicarska) dok je istovremeno obavljao i dužnost glavnog blagajnika, a brinuo se i za duhovne potrebe vjernika na francuskom govornom području Švicarske.

O. Komorowski je naslijedio preč. Johna Berga, i postao četvrti generalni poglavar Svećeničkog bratstva sv. Petra.

Naša stranica upućuje srdačne čestitke novom generalnom poglavaru, o. Komorowskom, a ujedno se želimo zahvaliti i njegovom prethodniku, preč. Bergu na pomoći i izvrsnoj suradnji s hrvatskim vjernicima, kao i na posjetu Hrvatskoj u travnju ove godine.

Preč. Berg svoj je drugi mandat generalnog poglavara završio “u stilu”, uzmemo li u obzir vijesti o pokretanju dvaju novih apostolata FSSP-a, na suprotnim krajevima SAD-a. Preuzvišeni Thomas Tobin, biskup Providencea (Rhode Island), izrazio je srdačnu dobrodošlicu Bratstvu u crkvi sv. Marije, jednoj od najstarijih župa njegovog biskupskog grada. Službeni početak apostolata dolaskom svećenika FSSP-a u crkvu bit će 1. kolovoza. Drugi apostolat pokrenut je u sunčanoj Kaliforniji. Preuzvišeni José Gomez, nadbiskup Los Angelesa, ustanovio je novu personalnu župu posvećenu tradicionalnoj Misi u crkvi sv. Vida i stavio ju je pod pastoralnu skrb Bratstva. Službeno je otvorena 25. lipnja.

Preč. John Berg, treći generalni poglavar FSSP-a u molitvi pred relikvijama bl. Alojzija Stepinca

O generalnom kapitulu

Generalni kapitul FSSP-a odvija se jednom svakih šest godina. To je međunarodni susret na kojem izabrani predstavnici donose ključne odluke o budućem rastu Bratstva. Među najvažnijim zadacima Kapitula svakako su izbori i imenovanja raznih rukovodećih položaja, prije svega generalnog poglavara, ali i poglavara distrikata, blagajnika i rektore bogoslovija. Ovogodišnji, šesti po redu generalni kapitul FSSP-a održava se od 3. do 18. srpnja u Bogosloviji Gospe od Guadalupea u američkom Dentonu (Nebraska). Preč. Johnu Bergu, američkom svećeniku koji je vodio Bratstvo zadnjih 12 godina istekao drugi šestogodišnji mandat, što je maksimum koji predviđaju njihove konstitucije. Dakako, raspravljat će se i o planovima za rast njihovih apostolata, kao i o mogućnostima uspostavljanja novih.

Ističemo ovaj odlomak iz pisma generalnog poglavara preč. Johna Berga članovima Bratovštine sv. Petra u vezi pitanja o kojima će se raspravljati na Kapitulu:

[pull_quote_center]Između uvodnih rekolekcija i završne Mise, Kapitul će obaviti najvažniji posao vezan uz život i upravljanje našim Bratstvom. Tijekom ovih dana donosit će se ključne odluke koje će biti naša nit vodilja u idućih 6 godina. Sudionici će glasovati za članove koji će voditi naše Bratstvo sve do idućeg Kapitula. Raspravljat će se i kasnije proglasiti posebni zakoni koji će odrediti kako će naši članovi živjeti našu utemeljiteljsku karizmu svakoga dana. Naposljetku, delegati Kapitula će ocrtati smjer razvitka Bratstva – kako duhovnog, tako i materijalnog – tijekom idućih šest godina.[/pull_quote_center]

I sami se možete pridužiti molitvama za milost i vodstvo Duha Svetoga tijekom trajanja Kapitula. Posebno se ističu dvije molitve na nakanu članova Bratstva, pa vas pozivamo da ih i vi izmolite. Od 18. lipnja do svršetka Kapitula 18. srpnja, svaki dan se moli Dođi Duše Sveti na nakanu Kapitula. Kao priprava za kapitul, od 25. lipnja do 3. srpnja molio se Himan Duhu Svetomu, ali i dalje ga možete moliti na istu nakanu, sve do svršetka Kapitula.

 

Veni, Sancte Spíritus, reple tuórum corda fidélium, et tui amóris in eis ignem accénde.

V. Emítte Spíritum túum et creabúntur.

R. Et renovábis fáciem terræ.

Orémus. Deus, qui corda fidélium Sancti Spíritus illustratióne docuísti: da nobis in eódem Spíritu recta sápere, et de eius semper consolatióne gaudére. Per Christum Dóminum nostrum. Amen.

Dođi, Duše Sveti, ispuni srca svojih vjernika i zapali u njima oganj Tvoje ljubavi.

V. Pošalji Duha svojega i postat će.

R. I obnovit ćeš lice zemlje.

Pomolimo se. Bože, koji si Svjetlošću Duha Svetoga poučio srca vjernih, daj da u tom istom Duhu što je pravo mislimo i njegovoj se utjehi vazda radujemo. Po Kristu Gospodinu našem. Amen.

Veni, Creátor Spíritus,
mentes tuórum vísita,
imple supérna grátia
quae tu creásti péctora.
Qui díceris Paráclitus,
altíssimi donum Dei,
fons vivus, ignis, cáritas,
et spiritális únctio.
Tu, septifórmis múnere,
dígitus patérnae déxterae,
Tu rite promíssum Patris,
sermóne ditans gúttura.
Accénde lumen sénsibus:
infúnde amórem córdibus:
infírma nostri córporis
virtúte firmans pérpeti.
Hostem repéllas lóngius,
pacémque dones prótinus:
ductóre sic te prǽvio
vitémus omne nóxium.
Per te sciámus da Patrem,
noscámus atque Fílium;
Teque utriúsque Spíritum
credámus omni témpore.
Deo Patri sit gloria,
et Fílio, qui a mórtuis
surréxit, ac Paráclito,
in sæculórum sǽcula. Amen.V. Emítte Spíritum túum, et creabúntur.

R. Et renovábis fáciem terrae.

Orémus. Deus, qui corda fidélium Sancti Spíritus illustratióne docuísti: da nobis in eódem Spíritu recta sápere; et de eius semper consolatióne gaudére. Per Christum Dóminum nostrum. Amen.

O dođi, Stvorče, Duše Svet,
pohodi duše vjernika,
poteci višnjom milosti,
u grudi štono stvori ih.
Ti nazivaš se Tješitelj,
blagodat Boga Svevišnjeg,
studenac živi, ljubav, plam
i pomazanje duhovno!
Darova sedam razdaješ,
Ti, prste desne Očeve,
od vječnog Oca obećan,
Ti puniš usta besjedom!
Zapali svjetlo u srcu,
zadahni dušu ljubavlju,
u nemoćima tjelesnim
potkrepljuj nas bez prestanka!
Dušmana od nas otjeraj
i postojani mir nam daj,
ispred nas idi, vodi nas,
da svakog zla se klonimo!
Daj Oca da upoznamo,
i Krista, Sina njegova,
i u Te Duha njihova,
da vjerujemo sveudilj!
Sva slava Ocu vječnomu,
i uskrslome Sinu mu,
sa Tješiteljem presvetim
nek bude sada i uvijeke. Amen.V. Pošalji Duha svojega i postat će.

R. I obnovit ćeš lice zemlje.

Pomolimo se. Bože, koji si Svjetlošću Duha Svetoga poučio srca vjernih, daj da u tom istom Duhu što je pravo mislimo i njegovoj se utjehi vazda radujemo. Po Kristu Gospodinu našem. Amen.

Prethodni članakPromjena stalnog termina tradicionalne Mise i dvije izmjene u nedjeljnom rasporedu
Sljedeći članakTradicionalna Misa na Veliku Gospu (15.8.) u 19 sati