Pristupit cu k Bozjem zrtveniku - prirucnik za ministriranje_Page_01

Štovani čitatelji i ljubitelji tradicionalne Mise,

uloga ministranta u tradicionalnom rimskom obredu svete Mise nezamjenjiva je. Posluživati kod Božjeg oltara velika je čast, ali i još veća odgovornost. Na određeni način, ministrant je ogledalo Božjega naroda, jer u svetoj Misi, on djeluje kao njihov predstavnik. Zato je vrlo važno da ministrant pažljivo i savjesno, ali prije svega pobožno, obavlja svoju časnu dužnost. Ministrant je, kako je to običavao govoriti sv. Ivan Bosco, “vitez oltara”. A svaki vitez, da bi bio vješt u obavljanju svojih dužnosti, mora mnogo vježbati.

Stoga smo vam, u suradnji s kolegama iz slovenskog ogranka udruženja Juventutem (ovom prilikom im se zahvaljujemo na tome) pripremili priručnik za ministriranje na hrvatskom jeziku. Ova knjižica, koju možete besplatno skinuti u digitalnom obliku, ili ćete ju moći pribaviti u tiskanom obliku čim dođe do ponovnog uspostavljanja redovite tradicionalne Mise u Zagrebu, jednostavan je priručnik osnovnih misnih obreda za ministrante s ilustracijama pokreta i gesta, te opisima i tumačenjima misnog ruha, svetišta i sakristije. Moći će vam dobro poslužiti za pripremu ako se tek trebate odlučiti na ministriranje prema tradicionalnom rimskom obredu, ako ste ministrant početnik, a dakako, i oni iskusniji moći će osvježiti svoje pamćenje, ili usavršiti već stečeno znanje.

Knjižica je prilagođena obredu Mise onako kako se služi u Zagrebu, a na mnogim mjestima navedene su i manje razlike koje se mogu javljati ovisno o nekim mjesnim običajima.

Svima koji će se odlučiti na učenje ministriranja po tradicionalnom obredu želimo obilje Božjeg blagoslova, neka vas u vašem radu i nastojanjima prati zagovor sv. Tarzicija, zaštitnika ministranata.

Link za skidanje priručnika nalazi se ovdje:

Prethodni članakZadnja dva dana nagradne igre
Sljedeći članakPontifikalna Misa mons. Schneidera u Ljubljani