Vlč. Jakub Zentner (FSSP) slavi Misu u zagrebačkoj crkvi sv. Martina

Na ovim stranicama smo već mnogo puta izvještavali o Svećeničkom bratstvu svetog Petra (FSSP), a kako se zadnjih par godina ostvarila i plodonosna suradnja između svećenika ove apostolske družbe i hrvatskih vjernika privrženih drevnom rimskom obredu svete Mise, željeli bismo vam donijeti nekoliko novosti iz života Bratstva sv. Petra. Osnovne podatke o njima možete pročitati ovdje.

Čak i iz letimičnog pogleda, sasvim je razvidno kako je Gospodin apostolat FSSP-a obdario brojnim milostima. Ova marljiva zajednica iz godine u godinu bilježi rast i uspjehe na svim poljima svog apostolata, pa se ćemo ilustracije radi, ovdje osvrnuti na najnovije događaje. Krenimo redom:

Nova svećenička ređenja za FSSP

26. svibnja 2017. nadbiskup Ottawe, mons. Thomas Prendergast zaredio je u crkvi sjevernoameričkih mučenika u Lincolnu, Nebraski, sedmoricu svećenika Bratstva sv. Petra, čime se njihov broj popeo na 277 (uz 150 bogoslova), s time da će se taj broj još ove godine približiti brojci od 300 svećenika, jer nas u iduća dva mjeseca čekaju još dva ređenja FSSP-ovih svećenika, u lipnju i srpnju. Prijenos svećeničkog ređenja iz Nebraske mogli su pratiti i naši gledatelji putem stranice LiveMass, koja je dio virtualnog apostolata FSSP-a (podsjećamo da na toj stranici svakoga dana možete gledati prijenose svetih Misa po tradicionalnom rimskom obredu – raspored Misa možete naći i na našoj stranici). Dojmovi hrvatskih vjernika koji su mogli pratiti obred ređenja bili su izvanredno pozitivni. Ovom prigodom bismo htjeli čestitati sedmorici mladomisnika, a vjerujemo da će nam se u tome (kao i molitvama za njih) pridružiti i naši čitatelji. Imena mladomisnika su: vlč. James Smith, Joseph Favole-Mihm, Caleb Kick, Jonathan Heinricy, Adrian Debow, Anthony Dorsa i Matthew Vierno.

Novi (veliki) apostolat za FSSP

28. svibnja 2017. objavljeno je da Svećeničko bratstvo sv. Petra pokreće novi veliki apostolat u Sjedinjenim Državama. Predana im je skrb za veličanstvenu crkvu sv. Alfonza u Baltimoreu. Ova crkva dom je tradicionalne latinske Mise još od 1992. Mons. Arthur Bastress, dosadašnji župnik, umirovljen je u 90. godini života (i 66. godini svećeništva). Neumorno je radio na tome da se u njegovoj župi sačuva tradicionalna Misa, unatoč teškim okolnostima i velikim troškovima održavanja ovog velebnog zdanja. Vjerujemo da je vrlo zadovoljan što njegovo životno djelo prelazi u ruke Bratstva sv. Petra. Dužnosti župnika preuzet će vlč. Joel Kiefer iz FSSP-a.

FSSP osvaja glazbene ljestvice

Bratstvo sv. Petra je izdalo album imena “Requiem” s gregorijanskim napjevima koji je 12. svibnja postao bestseler na najvećim glazbenim online servisima iTunes i Amazon. Na albumu se nalaze napjevi koje su otpjevali bogoslovi sjemeništa Gospe Gvadalupske u američkom Dentonu, Nebraski. Album Requiem je producirala kuća Monfort Music, a na njoj se nalaze sprovodni napjevi za (tradicionalni) rimski obred. U manje od dva tjedna prodano je više od 5000 primjeraka. Izdavačka kuća De Montfort Music također je producirala i albume Benediktinki Marije Kraljice Apostola (o čemu smo već pisali), čiji su albumi također osvajali vrhove top-ljestvica klasične glazbe.

Superior Sjevernoameričkog distrikta FSSP-a, o. Gerard Saguto, progovorio je o motivima za izdavanje glazbenog albuma. “Naprosto smo željeli izdati nešto što će potaknuti ljude da malo više promisle o vječnosti, Bogu i našem životu u odnosu na navedeno”, rekao je, “a čini mi se da smo blagoslovljeni s nekom vrstom popularnosti, što nitko od nas nije očekivao, niti smo tome stremili.” Tijekom njihove sedmogodišnje formacije u bogosloviji, ovi mladići prime intenzivnu glazbenu poduku. Vlč. Saguto nam opisuje ulogu koju glazba igra u formaciji tradicionalnih svećenika. “Već od prvog koraka kojeg načinite u bogosloviji”, tumači on, “konstantno se formiramo kroz gregorijansko pjevanje, koje je dio ukupnosti načina bogoslužja koji rabimo ovdje na bogosloviji.

O. Saguto nastavlja, “Ono što mi činimo nije izvedba. To je naprotiv, nešto što mi živimo, to je naš život. Svi mi imamo nutarnju čežnju za srećom. Svi imamo tu čežnju koju ne može ispuniti ništa ovozemaljsko. Ovaj svijet nije naše konačno počivalište.”

O. Zachary Akers, glazbeni ravnatelj bogoslova, govorio je o teologiji koja stoji iza glazbe, onako kako je ona povezana s krepošću nade. “Ne radi se od morbidnoj tuzi”, pojasnio je, “jer imamo nadu da je Bog milosrdan i da će našu dušu povesti u Raj.”

O. Akers također je istaknuo bezvremenost glazbe koju snimaju: “Sama pomisao da je ova glazba, više ili manje isti onaj zvuk, iste melodije koje je netko mogao čuti čak i prije tisuću godina prilikom smrti neke voljene osobe – biti dio nečega što nas toliko nadilazi, zaista je lekcija u poniznosti.”

Na ovoj poveznici možete poslušati nekoliko isječaka, i saznati o naručivanju albuma, u slučaju da ste zainteresirani.

FSSP i sin poljske premijerke

Već i sama po sebi, vijest da je Tymoteusz Szydło, sin poljske premijerke Beate Szydło ovih dana slavio svoju mladu Misu, dovoljno je zanimljiva da se pojavi u mnogim medijima, posebno za jednu zemlju poput Hrvatske, koja se voli podičiti svojim katoličkim nasljeđem i prakticiranjem te iste katoličke vjere (nažalost, s našim političkim vrhom, mi smo imali sasvim suprotna iskustva, i to posebno s onima koji su se smatrali “bliskima” Crkvi). Tako su i naši mediji izvjestili o tome, primjerice, Bitno.net. No, ono što će našim čitateljima biti posebno zanimljivo jest da će vlč. Tymoteusz tjedan dana nakon svoje mlade Mise (po novom obredu) slaviti i svoju prvu tradicionalnu latinsku Misu u krakovskoj crkvi Sv. Križa, domu Svećeničkog bratstva sv. Petra u Poljskoj. Smatramo da nije nužno dalje pojašnjavati kakva je povezanost vlč. Tymoteusza i FSSP-a. Svetu Misu po tradicionalnom obredu slavit će na svetkovinu Duhova, 4. lipnja. Više podataka možete naći na stranicama FSSP-a. Vlč. Tymoteuszu i njegovoj obitelji, ali i Hrvatima naročito dragoj Poljskoj čestitamo od sveg srca. Možda će nekima u Hrvatskoj ovo biti jedan mali indikator kako su prošla vremena kada se u nekoj katoličkoj zemlji izvanredni oblik rimskog obreda smatrao kao sablazan i duhovna opasnost za vjernike.

 Na kraju ovog izvješća pozivamo sve čitatelje da odvoje kratko vrijeme za pokoju molitvu da FSSP pokrene svoj apostolat i u Hrvatskoj.

Izvori: Rorate Caeli (1) (2) / FSSP Poljska / Church Militant TV

Prethodni članakSveta Misa u crkvi sv. Martina – foto izvješće
Sljedeći članakTradicionalna Misa na Tijelovo 15. lipnja 2017.