Prije nekoliko dana objavljen je prvi nastavak izvanrednog trodijelnog dokumentarnog serijala “Mass of the Ages” (Sveta Misa svih vremena). Ovi filmovi otkrit će vam svijet tradicionalne rimske liturgije kroz svjedočanstva svećenika koji slave tradicionalni obred, liturgijskih stručnjaka i teologa, ali i običnih vjernika laika. Vidjet ćemo kakav je utjecaj tradicionalna Misa imala na njihove živote.

U prvom nastavku, naslovljenom “Otkrijte tradicionalnu latinsku Misu” čut ćemo nekoliko svjedočanstava. Majka četvero djece reći će nam kako je tradicionalna Misa pomogla njoj i njezinoj obitelji da se nose s tragedijom gubitka voljenog supruga i oca njihove djece. Dva svećenika otkrit će nam zašto i kako su naučili tradicionalni obred i kako se to odrazilo na njihove živote. Čut ćemo i nešto o usporedbama novog i starog obreda, ali i mnogo drugih zanimljivosti. Za gledanje prvog nastavka dostupan je i hrvatski prijevod. Ako nije unaprijed podešen, morat ćete ga uključiti u opcijama YouTubea. Stisnite ikonu za postavke: (Postavke>Titlovi>Hrvatski). Također, provjerite pod postavkama kvalitetu slike, film možete postaviti na izuzetno visoku rezoluciju, čak do 2160p!

Kako je došlo do snimanja ovih filmova? U želji da vjernicima približe tradicionalni rimski obred sv. Mise, skupina entuzijasta iz SAD-a pokrenula je prošle godine kampanju skupnog financiranja (tzv. crowdfunding), prikupila potrebna sredstva donacijama iz cijelog svijeta i snimila ovaj hvalevrijedni uradak. Redatelj filma je Cameron O’Hearn, a za produkciju je zaslužna ekipa Lex Orandi, LCC.

Prvu epizodu serijala možete pogledati ovdje:

Prethodni članakMit brennender Sorge – enciklika pape Pija XI. protiv nacizma
Sljedeći članakLiturgija ne znači „djelo naroda“ (Protiv liturgijskog pelagijanizma)