Novo istraživanje sugerira da su katolici koji odlaze na stari obred vjerniji crkvenom nauku

Istraživanje vlč. Donalda Klostera usporedilo je podatke o katolicima koji polaze na tradicionalnu latinsku Misu (TLM) s rezultatima prethodnih istraživanja prosječnih katolika u SAD-u koji polaze na Novus Ordo Misu (NOM).

Istraživači su otkrili da 99% katolika koji idu na TLM ispunjavaju svoju tjednu obvezu, u usporedbi sa samo 22% onih koji polaze na NOM. Također, 98% TLM katolika pristupa sakramentu sv. ispovijedi bar jednom godišnje, dok to čini sam 25%  NOM katolika.

Istraživanje je također pokazalo da TLM katolici daleko skloniji pristajanju uz crkveni nauk po pitanju morala. Samo 2% katolika koji polaze na TLM odobravaju upotrebu kontracepcije, 1% odobrava pobačaj, dok 2% odobrava tzv. „istospolne brakove“.

Usporedno s time, prethodna istraživanja su pokazala da 89% NOM katolika odobrava kontracepciju, 51% odobrava pobačaj, a 67% podržava „istospolne brakove“.

Vlč. Kloster napominje kako je nakon 20 godina slavljenja obaju oblika rimskog obreda uočio razlike između dvije skupine župljana. Ovo istraživanje otkrilo mu je kako postoje ozbiljne razlike među katolicima koji polaze na TLM u odnosu na one koji polaze na NOM. Ove razlike postaju još dramatičnije kada se usporede njihova vjerovanja, odlasci u crkvu, novčana velikodušnost i stopa plodnosti.

Žene koje polaze na TLM imaju stopu plodnosti od 3.6, u usporedbi s 2.3 NOM žena.

„Također važno, TLM obitelji imaju skoro 60% veće obitelji“, dodao je vlč. Kloster. „Ovo će se preslikati na demografske promjene unutar Crkve“.

TLM vjernici daju 5 puta više milodara, što pokazuje da puno više ulažu u Crkvu od njihove NOM subraće. Ovo podrazumijeva duboko predanje vjeri. Gotovo potpuno prianjanje uz obvezu nedjeljne Mise pokazuje nam katolike koji su duboko zaljubljeni u svoju vjeru i koji ne mogu zamisliti propuštanje njihove nedjeljne povlastice.

Izvor: Catholic Herald

Prethodni članakZaboravljena mudrost crkvenog Učiteljstva: Pijo XI. – Ad catholici sacerdotii (1935.)
Sljedeći članakNFL-ov šuter, vjerni svećenik i tradicionalna latinska Misa