Smrt, sud, pakao i kraljevstvo nebesko. – “U svim djelima svojim spomeni se posljednjih svojih stvari, pa nećeš nikada sagriješiti.” (Crkv 7,40)

U ova teška vremena, kad se većina nas nalazi u nekom obliku produljene izolacije, kada je većini onemogućen pristup sakramentima, a naročito je opasno to što je vjernicima onemogućeno pristupanje sakramentu svete ispovijedi, vrlo je korisno i preporučljivo prisjetiti se posljednjih stvari, kako bismo pod svaku cijenu izbjegavali grijeh.

Ljubaznošću jedne naše čitateljice, upućeni smo na izvrsna razmatranja  oca Antuna Kanižlića (1699.-1777.) o posljednjim stvarima, koja ćemo ovdje podijeliti s vama. Trideset i jedno kratko razmatranje (za svaki dan u mjesecu) pomoći će vam da saberete svoje misli i da razmislite o prolaznosti ovoga svijeta i vječnosti onog budućega. Datoteku možete naći na ovoj poveznici.

Poslušajmo stoga savjet sv. Alfonza Liguorija, koji u svom ključnom djelu “Priprava na smrt” piše: “Dakle, brate moj, požuri i predaj se Bogu, prije nego što dođe smrt. I što god nakaniš učiniti, učini dok možeš (Crkv 9,10) Što možeš učiniti danas, ne ostavljaj za sutra, jer ovaj “danas” prolazi i ne vraća se više. Sutra već može te zadesiti smrt, koja ti više neće dati da išta učiniš. Brzo se otrgni od svega, što te od Boga udaljuje ili te može udaljiti. Ostavimo dragovoljno zemaljska dobra, prije nego nam ih smrt na silu oduzme. Blaženi mrtvi koji umiru u Gospodinu! (Otk 14,13) Blaženi, koji su na smrti već mrtvi za ljubav ovog svijeta! Takvi se ne boje smrti, nego je žele i radosno grle. Jer ona ih tada sjedinjuje s najvećim dobrom, koje su jedino ljubili i koje će učiniti dovijeka blaženima.”

Prethodni članakPrijenos Misa po tradicionalnom obredu iz Zagreba
Sljedeći članakVeliki tjedan u vrijeme pandemije – propovijed na Cvjetnu nedjelju 2020.