Predragi u Kristu, i ove godine (nažalost uz nešto kašnjenja zbog niza nepredviđenih okolnosti) otisnuli smo zidni liturgijski kalendar za tradicionalni rimski obred.

Ovogodišnji kalendar bit će posvećen oltarima Zadarske nadbiskupije, i to onima na kojima se i dalje svete Mise (stalno ili povremeno) slave “ad orientem”, odnosno prema istoku ili prema svetohraništu, prema najstarijoj tradiciji sveopće Crkve. Od mnoštva promjena koje je donijelo postkoncilsko razdoblje sedamdesetih godina prošlog stoljeća jedna od najgorih svakako je bilo pustošenje oltara po brojnim crkvama. Malo je crkava koje su ostale pošteđene “kreativnih” zahvata revnih župnika ili njihovih suradnika, pa se to uništavanje sakralnih prostora pretvorilo u svojevrsni novi ikonoklazam (ili je barem podsjećalo na tužne epizode devastacije crkava nakon protestantske pobune u XVI. stoljeću), bezbrojni crkveni kipovi i oltari mrvili su se pod udarcima teških batova, ili ih se komadalo dlijetima i zatim čupalo građevinskim strojevima. Novo uređenje crkava najčešće je završavalo ogoljenjem svetišta do neprepoznatljivosti. Prema fiktivnim “novim uredbama” Koncila u gotovo svakoj crkvi dodavani su oltari ispred oltara, kako bi se Misa mogla slaviti “prema narodu”, premda je i u novom obredu Mise normativno liturgijsko usmjerenje ostalo “ad orientem”, na što upućuju i odredbe Opće uredbe rimskog misala. Međutim, takva vrsta slavljenja Mise potpuno je (uglavnom prisilno) istisnuta iz naših crkava. Papa Benedikt XVI. često je naglašavao važnost liturgijskog kontinuiteta unutar Crkve. Nažalost, bilo je jako malo biskupa koji su poslušali njegov glas, ali jedan od svijetlih primjera u našoj domovini svakako je bila Zadarska nadbiskupija, u kojoj je uvelike očuvana sakralna baština naših predaka, što se može vidjeti na primjerima ovih 12 krasnih oltara. Sama činjenica da se na njima i dalje nastavlja prinositi sveta misna Žrtva, umjesto da služe kao odlagalište za cvijeće i druge suvišne predmete, dovoljna je da nam srca ispuni zadovoljstvom i radošću. Voljeli bismo kada bi i neke druge biskupije slijedile primjer Zadra, pa stoga neka i ovaj kalendar posluži kao mali poticaj istinskoj obnovi Crkve.

Ovom prilikom željeli bismo zahvaliti autoru fotografija na velikoj i nesebičnoj pomoći, ali i župnicima svih crkava s fotografija, jer su na ovaj način omogućili mnogim ljudima da uživaju u neprolaznoj ljepoti katoličkih oltara, sukladno onim riječima psalmista koje su sasvim prikladno uvrštene u tradicionalni obred svete Mise: “Gospodine, ljubim ures doma Tvojega, i mjesto obitavanja slave Tvoje.” A ponajviše hvala svim onim svećenicima koji na ovim oltarima i dalje prinose svetu misnu Žrtvu.

Kao dodatnu “poslasticu” autor fotografija je pripremio i virtualnu šetnju po ovim crkvama, pa vam svakako preporučujemo da odvojite malo vremena i pregledate ove crkve u virtualnom okruženju, dok vam se ne pruži prilika da ih vidite uživo i pomolite se u njima.

Cijena kalendara i ove godine je 35 kn (+troškovi dostave), a može se naručiti putem naše email adrese (molimo, kopirajte točnu adresu s ove stranice): tradicionalnamisa.com@gmail.com ili naše facebook stranice. Broj kalendara je ograničen.

Stanovnici Zagreba moći će nabaviti svoj primjerak nakon tradicionalnih Misa u crkvi sv. Martina, a prvu prigodu imat će već ove nedjelje:

Sveta Misa po tradicionalnom rimskom obredu slavit će se u zagrebačkoj crkvi sv. Martina 7. siječnja, na blagdan Svete Obitelji, u 11:30.