Od 4. – 5. ožujka 2018., Zagreb će posjetiti generalni poglavar Svećeničkog bratstva svetog Petra (FSSP), preč. John Berg. Tom prilikom preč. Berg će slaviti svete Mise, održati predavanje i susresti se s vjernicima na čiji poziv i dolazi u Hrvatsku. Povod njegovog dolaska je potvrda prijateljstva i plodonosne suradnje FSSP-a i zajednice vjernika okupljenih oko tradicionalnog rimskog obreda u zagrebačkoj crkvi sv. Martina (zajednica nažalost već četiri godine nema svećenika za redovito slavljenje svete Mise). Tako su Hrvatsku u mnogo navrata posjećivali svećenici FSSP-a, prije svega vlč. Jérôme Bücker, ali i vlč. Jakub Zentner i FSSP-ov svećenik hrvatskih korijena, vlč. Ante Sumić, i uvijek su bili rado primljeni u Hrvatskoj, i to ne samo u Zagrebu.

S obzirom da troškove ovog posjeta snose sami vjernici, bit ćemo naročito zahvalni svima onima koji budu u stanju dati svoj doprinos pokrivanju troškova, koliko god skroman bio. Svoj prilog možete dati na nedjeljnoj Misi, ili nam se u tu svrhu možete obratiti na našu mail adresu.

Program boravka preč. Berga bit će sljedeći:

4. OŽUJKA (NEDJELJA)

  • 11:30 – Sveta Misa u crkvi sv. Martina (Vlaška 36)
  • 18:00 – predavanje na temu “30 godina FSSP-a – iskustva i perspektive apostolata” (Hotel Palace, Trg J. J. Strossmayera 10, dvorana “Zrinski”, razina -1)

5. OŽUJKA (PONEDJELJAK)

  • 18:00 – Sveta Misa u crkvi sv. Martina (Vlaška 36)

Prilikom predavanja u nedjelju, preč. Berg će nas upoznati s poviješću ove družbe papinskoga prava (koja ove godine slavi tridesetu obljetnicu osnivanja), o mogućnostima širenja njihovog apostolata, o aktivnostima njihovih vjernika laika, a bit će to i odlična prilika za mladiće koji razmišljaju o svećeničkom pozivu da se informiraju o mogućnostima ostvarivanja tog poziva unutar jedne ovako velike i aktivne zajednice koja djeluje na 4 kontinenta, broji skoro 300 svećenika, i iz godine u godinu raste.

Zanimljivo je spomenuti da je FSSP unatoč toj brojci vrlo mlada zajednica, prosječna dob njihovih svećenika iznosi tek 38 godina. Preč. John Berg (Amerikanac iz Minnesote, rođen 1970.) ove godine navršava 12 godina na čelu FSSP-a, odnosno završava svoj drugi (šestogodišnji) mandat. Svećeničko bratstvo sv. Petra posebno cijeni papa emeritus Benedikt XVI., a bio je i jedan od ključnih ljudi koji su pomogli osnivanje ove zajednice. U svom poslanju FSSP upravo stavlja naglasak na vjernosti crkvenoj predaji, liturgiji i nauku, ali i na vjernost nasljedniku sv. Petra, papi.

Nešto više o FSSP-u možete saznati na ovoj poveznici:

Radujemo se vašem dolasku!

Kardinal Ratzinger slavi Misu po tradicionalnom rimskom obredu s pripadnicima FSSP-a
Prethodni članakLiturgijski kalendar za 2018. godinu
Sljedeći članakTradicionalna Misa na Uskrs (1.4.2018.) u crkvi sv. Martina u 11:30