Skupina majki svećenikâ tradicionalnog rimskog obreda iz Francuske okupljena u inicijativu La Voie romaine („rimski put“) 6. ožujka 2022. krenula je iz Pariza na put dugačak preko 1500 kilometara kako bi u Rimu susrele Svetog Oca Franju, posvjedočile mu svjedočanstvo jedinstva i vjere, ali i kako bi ga zamolile da ukine nepravedna ograničenja tradicionalne Mise koja su došla kao plod nedavnog papinog motuproprija „Traditionis custodes“.

Žene su pješačile od Pariza preko Nice i Sjeverne Italije. Zaustavljale su se u Vézelayu, Paray-le-Monialu, Arsu, Cotignacu, u opatiji svete Magdalene od Barrouxa i u bogosloviji Instituta Krista Kralja Vrhovnog Svećenika (ICRSP) u Griciglianu. Na tim postajama pridruživale su im se druge svećeničke majke i brojni vjernici. Do Rima skupina majki narasla je na osamdesetak pobožnih žena. One najizdržljivije među njima propješačile su preko 1500 kilometara.

Toplu dobrodošlicu izrazile su im mnoge obitelji, zajednice vjernika i župne zajednice. Dom Louis Blanc pozdravio je majke u benediktinskoj opatiji Gospe od Triora (Notre-Dame de Triors) ovim riječima: „Majka svećenika toliko je nalik Blaženoj Djevici u podnožju križa! Njoj, koja je stajala uz svoga Sina dok je prinosio žrtvu kojom je zapečatio novi Savez s Bogom. Naša Gospa prisutna je na svakoj svetoj Misi, kraj oltara, kako bi nam dala svoga Sina.” Među brojnim postajama njihovog putovanja bila je i Bolsena. U tamošnjoj katedrali 1264. godine dogodilo se euharistijsko čudo.

Majke su došle do Rima 30. travnja, nakon skoro dva mjeseca provedena na putu. Idućega dana, u nedjelju, na Trgu svetog Petra molile su krunicu na nakanu davanja slobode tradicionalnoj Misi. U rimskoj crkvi Svećeničkog bratstva sv. Petra, Santissima Trinità dei Pellegrini, slavile su tradicionalnu sv. Misu. Celebrant na toj Misi bio je vlč. Jérôme Sévillia, sin jedne od majki iz skupine.

4. svibnja majke su se uputile na Opću audijenciju kako bi predstavile svoju molbu papi Franji. Majke nisu mogle suzdržati radost kada ih je papa pred kraj audijencije pozdravio. Radost je bila još veća kada je Diane Sévillia, jedna od majki, mogla osobno razgovarati s papom. Kleknula je pred njime i pročitala mu ovu poruku: „Mi smo svećeničke majke. Osam tjedana pješačile smo od Pariza do Rima. Predajemo vam pisma tisuća katolika koji izražavaju svoju patnju uzrokovanu primjenom motuproprija Traditionis custodes. Sveti Oče, molimo vas da date našim sinovima slobodu da slave tradicionalnu Misu, radi jedinstva i ljubavi prema Crkvi. Primite nas onako kako biste primili i svoju majku.“ Papa ju je saslušao i rekao: „Hvala vam, znam tko ste.“

Gđa Sévillia zatim je predala papi dvije omotnice, jednu koja je sadržavala molbu svećenika čija je župa zatvorena nekoliko tjedana nakon izdavanja motuproprija, i drugu, koja je sadržavala izbor iz osam prekrasnih pisama vjernika, prevedenih na španjolski.

Naposljetku, Svetom Ocu uručila je preko 2500 pisama koje su napisali vjernici privrženi tradicionalnom obredu. Gđa Sévillia je dodala je da ne zna što će se dalje dogoditi, ali rekla je: „Naša nadanja su velika, znamo da će ovaj čin majčinske vjere donijeti plodove za slobodu tradicionalne Mise i za jedinstvo Crkve.“

Ispunjene nadom, majke su nakon toga krenule natrag prema Francuskoj.

Izvori: (1) (2) (3)

Fotografije: La Voie romaine Facebook

Prethodni članakPapa Franjo dekretom potvrdio liturgijski identitet i ovlasti Svećeničkog bratstva sv. Petra (FSSP)
Sljedeći članakNovosti iz bogoslovije Svećeničkog bratstva sv. Petra, raste broj Hrvata