DSC_0826

Ljeto je već davno krenulo punom parom, bližimo se završetku srpnja, pa će mnogi iskoristiti to vrijeme za opuštanje i neometano posvećivanje vlastitim mislima. Mi ćemo iskoristiti ovu prigodu za kratko prisjećanje i jednu najavu. U zadnjih tridesetak dana imali smo blagoslovljenu priliku za dvije svete Mise po tradicionalnom obredu u zagrebačkoj crkvi sv. Martina. Prvo nam je u posjetu došao velečasni Matthew Bartulica, koji je slavio jednu javnu i nekoliko privatnih tradicionalnih Misa. Misa u nedjelju 19. lipnja je bila vrlo posebna, toga dana se u crkvicu sv. Martina unatoč lošim vremenskim prilikama nagurao velik broj vjernika, kako bi mogli iskusiti pjevanu Misu s kađenjem. Ionako lijepu i dostojanstvenu atmosferu dodatno je uljepšao naoko nezgodan problem, nestanak struje u sredini Mise. No, pokazalo se da takva atmosfera ne samo da ne predstavlja nikakav problem za iskustvo ove drevne liturgije, već je zapravo i dodatno pojačala mističnost i kontemplativnost tradicionalne Mise, izdvajajući nas iz ovoga svakodnevnog vremena i prostora. Mnogi su kasnije u razgovoru napomenuli da ne bi imali ništa protiv da se još koji put sveta Misa slavi samo pod nježnim sjajem voštanica.

Druga javna Misa slavila se u nedjelju 10. srpnja, a celebrant je ovom prilikom bio vlč. Ante Sumich, pripadnik Svećeničkog bratstva sv. Petra, kojem je to bila lijepa prigoda za posjet pradomovini, prije nego promijeni kontinet i preuzme novu dužnost župnika u rodnom Aucklandu na Novom Zelandu, nakon jednogodišnjeg boravka u Kanadi. Imali smo prilike provesti dulje vrijeme u druženju s paterom Antonyjem, kao i s manjom skupinom njegovih župljana iz Kanade, kojima je to bila svojevrsna oproštajna “turneja” po Europi s njihovim župnikom. Ipak, vrhunac njihovog posjeta bilo je slavlje svete Mise po tradicionalnom obredu u crkvi sv. Martina, u kojoj su dvojica paterovih župljana ministrirala. Bilo je zanimljivo promatrati te mladiće kojima je slavlje tradicionalne Mise u njihovoj župi “na drugom kraju svijeta” sasvim uobičajena stvar, što je pokazalo njihovo besprijekorno izvršavanje ministrantskih dužnosti, a velika ljubav prema “staroj Misi” je ujedno bila i stvar koja ih je spojila s grupom katoličkih vjernika sasvim druge povijesti i etniciteta. Da je djelovanje vlč. Sumicha u Kanadi bilo plodonosno, pokazala nam je radosna vijest da će jedan od tih mladića najesen krenuti u bogosloviju Svećeničkog bratstva sv. Petra. Izvan Mise smo proveli sate u razgovorima oko bogatstva tradicionalne liturgije, i o stvarnostima koje nas okružuju. Dakako, jako ih je zanimalo kakva je situacija s dostupnošću tradicionalne Mise u ovom kraju svijeta. Imali smo prilike pokazati im i ponešto od ljepote sakralne baštine grada Zagreba, iako smo nažalost više puta nailazili na zaključana vrata crkava, no po tome se ovaj grad malo razlikuje od ostatka Hrvatske. Barem smo mogli neometano poći do našeg blaženika, kardinala Stepinca i zamoliti za njegov zagovor, a posjet Zagrebu za svakog prosječnog katolika ne bi bio potpun bez molitve pred čudesnom slikom Majke Božje od Kamenitih vrata. Nakon svete Mise smo ispratili naše goste, koji su s paterom Sumichem krenuli dalje prema Veneciji i Rimu, što je bio vrhunac njihovog bogatog itinerarija, koji je uključivao i posjet Njemačkoj (gdje su nazočili svećeničkom ređenju jednog od pripadnika FSSP-a) i Češkoj. Ono što je bilo zajedničko svakom mjestu, bilo je slavljenje tradicionalne Mise, gdje su jezične barijere malo značile. Zaželjeli smo da nam pater Sumich, ili bilo tko od njegove svećeničke subraće čim prije dođe u posjet. Kao što to pokazuju brojke iz godine u godinu, njihov apostolat nezaustavljivo raste, i njihovo Bratstvo u nešto više od 25 godina postojanja sada broji preko 270 svećenika i 150 bogoslova.

O idućoj mogućnosti za svetu Misu u crkvi sv. Martina ćemo vas obavijestiti čim to dozvole prilike, nadajmo se da mnogi zainteresirani vjernici neće predugo čekati. U međuvremenu vjernici iz Zagreba i okolice imaju lijepu priliku poći na “mini” hodočašće, odnosno na tradicionalnu Misu u obližnjoj Sloveniji. U mjestašcu Sveti Tomaž (blizu Ormoža), u crkvi koja također nosi ime sv. Tome, u nedjelju 24. srpnja slavit će se tradicionalna Misa u 11:30 sati, a nakon svete Mise organizirat će se piknik gdje će se vjernici imati prilike podružiti i bolje upoznati. Ako ste u mogućnosti, svakako podržite naše prijatelje iz Slovenije, koji se već godinama “bore” za uspostavljanje redovite nedjeljne Mise po tradicionalnom obredu. Tradicionalna Misa je, kako smo to u naslovu napomenuli, Misa koja spaja – Misa na kojoj svakodnevne brige ostavljate pred vratima crkve, Misa na kojoj svoj katolicitet – povezanost sa svim vjernicima katoličke Crkve možete disati punim plućima, ma gdje se god nalazili na ovoj Božjoj zemlji.

DSC_0844