Kardinal Sarah, prefekt Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata
Kardinal Sarah, prefekt Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata

Većina katoličkih medija diljem svijeta (pa tako i primjerice naši portali bitno.net i Quo Vadis Croatia) izvjestila je nedavno o zapaženom govoru Prefekta Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata, kardinala Roberta Saraha, koji je prije nešto više od mjesec dana boravio u Zagrebu, i s kojim su se čak i vjernici privrženi tradicionalnoj rimskoj liturgiji imali prilike susresti i barem nakratko podijeliti svoje brige i radosti.

U obraćanju prisutnima na međunarodnoj konferenciji Sacra Liturgia UK koja se održala u Londonu početkom srpnja, kardinal Sarah je progovorio o temi ispravnog shvaćanja i implementacije Konstitucije o svetoj liturgiji Sacrosanctum Concilium Drugog vatikanskog sabora, ali i o mnogim drugim zanimljivim pitanjima, poput naravi liturgije, inkulturaciji, tzv. “reformi reforme”, i o načinima kako učiniti što plodonosnijim naše sudjelovanje u liturgiji, odnosno o pojmu istinskog “djelatnog sudjelovanja”. Najveću “buru” ipak je podigao kardinalov govor, ili bolje rečeno prijedlog svećenicima rimskog obreda da počevši od ovogodišnjeg Došašća, novi obred Mise slave “ad orientem”, tj. okrenuti prema istoku, prema oltaru. “Bura” se dakako nije odnosila na pripadnike konferencije, koji su kardinalov prijedlog dočekali gromoglasnim pljeskom, već na liberalnu struju unutar Crkve, kojoj je taj prijedlog bio znak za uzbunu, pa se događalo da su pojedini prelati (a naročito liberalniji mediji) po hitnom postupku izdavali priopćenja kako se radi o mišljenju Prefekta, a ne službenom stavu Svete Stolice (iako podsjećamo, u važećem liturgijskom zakonodavnom okviru ne postoji apsolutno ništa što bi svećenicima priječilo da redovni oblik svete Mise po najdrevnijem kršćanskom (i hebrejskom) običaju slave okrenuti prema istoku).

Kako nas to razborito podjeća sv. Luka u proslovu svoga Evađelja, važno je prije donošenja suda sve “pomno ispitati”. Zato smo vam dragi čitatelji, uz odobrenje Tajništva konferencije Sacra Liturgia (na čemu im se srdačno zahvaljujemo) pripremili hrvatski prijevod predavanja uzoritog kardinala Saraha, kako biste i sami mogli odvagnuti njegove argumente, kojima dodatno dodaje na težini to što je kardinal Sarah – Prefekt Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata. Zapravo, držimo da nema katolika kome ovo predavanje ne bi koristilo u dubljem promišljanju liturgije.

Cjeloviti neslužbeni prijevod s engleskog na hrvatski jezik možete pronaći na ovoj poveznici.

Izvorni tekst na engleskom jeziku možete pronaći na ovoj poveznici.

Prethodni članakMisa koja spaja
Sljedeći članakTradicionalna Misa u Zagrebu ove nedjelje u 10 sati