BonPasteurMosaïque

Kako ste mogli zamijetiti, stranica www.tradicionalnamisa.com s vremena na vrijeme prati novosti u djelovanju svećeničkih i redovničkih družbi privrženih tradicionalnom rimskom obredu (ponajbolji izvor za sve vijesti ovoga tipa svakako je blog Splendor Domini). No, među tim zajednicama, posebnu pozornost posvetit ćemo Institutu Dobrog Pastira (IBP). Ova, jedna od “najmlađih” svećeničkih zajednica pod nadležnošću Papinskog vijeća Ecclesia Dei (status družbe apostolskog života papinskog prava službeno im je priznat 2006.), na poseban način je povezana s Hrvatskom. Svećenik IBP-a, i profesor u njihovom sjemeništu, pater Leszek Królikowski, u nekoliko je navrata posjetio našu domovinu, gdje je slavio svete Mise prema izvanrednom obliku rimskog obreda, susretao se s brojnim vjernicima, i pružao im duhovnu okrepu.

Pošto je zajednica privržena tradicionalnoj Misi u Zagrebu već godinu dana (od iznenadnog preminuća dragog preč. Stanislava Vitkovića) bez svoga pastira, IBP je rado ponudio pomoć u rješavanju ovoga problema, o čemu je prije otprilike 6 mjeseci obavijestio i Nadbiskupski duhovni stol u Zagrebu, no prema informacijama kojima raspolažemo, IBP još uvijek nije zaprimio nikakav odgovor. Kako bismo prikratili vrijeme iščekivanja do službenog odgovora Duhovnog stola, želimo dati mali doprinos, a istovremeno i poticaj našim pastirima da se oni, ali naravno i drugi pripadnici Božjega naroda, bolje upoznaju s apostolatom IBP-a. Prijeđimo stoga, na najnovije vijesti iz Instituta.

Institut Dobrog Pastira otvorio novu Kuću u Rimu

Casa IBP

Nedavno je Institut Dobrog Pastira u Rimu ponovno otvorio svoju kuću. Smještena je pokraj Bazilike sv. Klementa, gdje vjernici mogu častiti njegove relikvije, koje su u Rim sa sobom donijela sveta braća Ćiril i Metod. Kuća Instituta nalazi se u području koje je smješteno između arhibazilike sv. Ivana i Koloseja. Ova nova kuća povjerena je zaštiti sv. Klementa, četvrtog pape, mučenika i apostolskog crkvenog oca.

Superior kuće bit će pater Matthieu Raffray, zaređen za svećenika 2009., koji također obnaša dužnost superiora Sjevernoameričkog distrikta IBP-a. Usto, predaje na sjemeništu IBP-a u Courtalainu, te na Papinskom sveučilištu sv. Tome Akvinskoga, Angelicumu. U kući IBP-a u Rimu pomaže mu pater Giorgio Lenzi, koji je 2012. zaređen za svećenika.

Otac Matthieu Raffray
Otac Matthieu Raffray

Kuća sv. Klementa želi biti mjesto gostoljubivosti za svećenike i laike hodočasnike u Rimu. Za nju iz IBP-a kažu: “Ova Kuća pokazuje kako je Institut Dobroga Pastira povezan s vječnim Rimom, s papom, i kao takva, ona jasno očituje naš posvemašnji katolicitet.”

Adresa Kuće sv. Klementa je:

Casa San Clemente IBP
Via Taranto 178 9D
00182 Roma

E-mail adresa Kuće je:

domussancticlementis@gmail.com

Zbor sjemeništa Instituta Dobrog Pastira izdao CD sa sakralnom glazbom, “Laudate Dominum”

Laudate

Nedavno je Zbor sjemeništa IBP-a (Choeur du séminaire de l’Institut du Bon Pasteur) izdao CD sa sakralnim napjevima. Sakralna glazba je drevna baština Katoličke Crkve. Skladana kako bi pratila liturgijske obrede bogoslužja, ona je oblik molitve, koja prianja uz najdublje osjećaje ljudske duše. Ovi crkveni napjevi, njihovo očuvanje i prenošenje dio su nasljeđa koje je Crkva podarila svijetu, i koje i dalje živi u Crkvi.

Livret_6-7-1024x506

Svećenici i sjemeništarci Instituta Dobrog Pastira su se pri odabiru skladbi na ovom CD-u usmjerili na razdoblja talijanske renesanse i francuskog te njemačkog baroka, kada je liturgijsko skladateljstvo doživljavalo velik procvat, a mnoge kompozicije tih razdoblja danas se priznate diljem svijeta. Otpjevali su kompozicije O. Lassa, M. A. Charpentiera, J. Crügera, M. Preatoriusa, G. P. Palestrine, G. B. Martinija, J. B. Lullyja, J. P. Rameaua i L. Perosija. Jedan od klerika koji su oplemenili ovo izdanje sa svojim glasom je i prethodno spomenuti otac Raffray.

Na ovoj stranici možete preslušati nekoliko skladbi s CD-a Laudate Dominum:

Prethodni članakJedna godina bez prečasnog
Sljedeći članakSvećeničko bratstvo sv. Petra i dalje raste