U ovoj rubrici podijelit ćemo s vremena na vrijeme s vama vijesti iz svećeničkih zajednica u nadležnosti Papinskog vijeća Ecclesia Dei, koje je od ove godine dio Kongregacije za nauk vjere.

FSSP (Svećeničko bratstvo sv. Petra)

45 novih bogoslova FSSP-a, od ove godine još jedan hrvatski bogoslov u Wigratzbadu

I ove godine su kapaciteti FSSP-ove bogoslovije u njemačkom Wigratzbadu ispunjeni do maksimuma. Tako se među 30 novih bogoslova našao i jedan Hrvat, pa tako trenutno imamo 2 hrvatska bogoslova u FSSP-ovoj europskoj bogosloviji. Uz još 15 bogoslova u američkom Dentonu, broj novih bogoslova popeo se na 45. Preporučamo ih u vaše molitve, kako bi uz Božju pomoć ustrajali na ovom vrlo zahtjevnom, ali i blagoslovljenom putu! Bl. Alojzije, moli za njih!

Procvat FSSP-ovih apostolata u SAD-u

Brojke pokazuju da je u svim FSSP-ovim župama i crkvama diljem SAD-a zabilježen porast vjernika u usporedbi s prošlogodišnjim podacima. Na nekim mjestima je taj porast bio zaista dramatičan, primjerice broj vjernika u Los Angelesu se od prošlogodišnjih 250 popeo na 500, uz napomenu da taj apostolat nije imao svoju crkvu sve do 2018. “Trenutno nam je glavna prepreka manjak prostora”, svjedoči vlč. Federico Masutti, kapelan u crkvi sv. Vida. “Kada je naša zajednica dosegla broj od 200 ljudi”, kaže župnik, vlč. James Fryar, “odlučili smo dodati i četvrtu nedjeljnu Misu”, u roku od par tjedana, došlo nam je još 200 ljudi. “Taj rast je čudesan…”, potvrdio je vlč. Masutti.

U Naplesu (Florida) FSSP djeluje manje od dvije godine, a zajednica već broji 400 ljudi na nedjeljnim Misama, što je gotovo 20-postotni rast u odnosu na prošlu godinu. “Dolazi nam mnoštvo mladih obitelji, privlači ih sakralna ljepota i reverentnost Mise, tradicionalna kateheza i istinski pastoralni obiteljski život, kaže nam vlč. Jonathan Romanoski. On i njegov kapelan vlč. Joshua Passo nemaju svoju crkvu, već služe Misu na dvije lokacije, jednoj u Naplesu i drugoj u Fort Myersu. Ističe da vjernike ne privlači samo liturgija. “Nije stvar samo u tradicionalnoj latinskoj Misi – vjernici dolaze i zbog zajedničarskog života i svih grupa koje imamo – za odrasle, djecu, radi kateheza”, kaže on. “Dolaze jer imamo dvoje svećenika, mala smo zajednica gdje se svi poznaju i gdje se obitelji doista mogu zbližiti”.

Spomenimo i da su prošle godine pokrenuta dva apostolata – u dijecezama Philadelphije i Providence (Rhode Island). Krenuli su s brojkama od 400 i 300 vjernika. Obje lokacije us dobile veličanstvene crkve koje imaju mogućnost primiti velik broj vjernika.

Izvori: 1 2

IBP (Institut Dobrog Pastira)

Izabran novi generalni poglavar IBP-a

Institut Dobrog Pastira (IBP) izabrao je novog generalnog poglavara, Kolumbijca vlč. Luisa Gabriela Barrera. Vlč. Barrero je rođen 5.12.1966. U Bogoti (Kolumbija). Završio je bogosloviju Svećeničkog bratstva sv. Pija X. (FSSPX) u La Reji (Argentina), a sveti red je primio 14.12.1997. i poslan je na službu u Čile. 2000. godine napušta FSSPX, nakon čega je inkardiniran u dijecezi San Bernardo. 2014. pristupa IBP-u, a 2017. postaje poglavar njihove bogoslovije u Bogoti.

Na nedavno održanom generalnom kapitulu u francuskom Courtalainu (sjedištu IBP-a) izabran je za novog generalnog poglavara Instituta. Vlč. Barrero je drugi generalni poglavar IBP-a. Na tom mjestu je naslijedio utemeljitelja IBP-a, vlč. Philippea Laguériea. Vlč. Laguérie je 2013. izabran na šestogodišnji mandat, čemu je prethodilo razdoblje od 14 mjeseci unutarnjih razmirica oko izbora novog poglavara, što je uključivalo čak i intervenciju papinskog delegata. IBP su 2006. osnovali bivši članovi FSSPX-a.

Izvori: 1 2

ICRSP (Institut Krista Kralja)

Novi apostolat ICRSP-a u Waterburyju

Nadbiskup Hartforda, Leonard Paul Blair povjerio je povijesnu crkvu sv. Patrika u Waterburyju (Conneticut) pastoralnoj skrbi svećenika Instituta Krista Kralja. Tako je crkva sv. Patrika ponovno postala teritorijalna župa, ali i dom novog oratorija koji će dočekivati vjernike nadbiskupije koji žele slaviti tradicionalnu Misu i primati sakramente po istom obredu.

Nadiskup Blair je komentirao: “Radostan sam što mogu pozdraviti Institut Krista Kralja u svojoj nadbiskupiji, ne samo radi pastirske skrbi za vjernike koje privlači tradicionalna latinska Misa, već i zbog njihove privrženosti svećeničkoj duhovnosti sv. Franje Saleškoga. To će nesumnjivo produbiti i obogatiti duhovni život vjernika kojima će oni služiti, ali i svećenički život i bratstvo svih naših svećenika. Molim Božji blagoslov u ovom novom poduhvatu i želim da svi izraze toplu dobrodošlicu vlč. kan. Joelu Estradi u crkvi sv. Patrika u Waterburyju.”

Izvor:

Prethodni članakTradicionalne Mise u Hrvatskoj
Sljedeći članakZavršena prva duhovna obnova u Hrvatskoj za vjernike tradicionalnog rimskog obreda