Od 15.-17.studenog 2019. trajala je prva duhovna obnova za katoličke muškarce privržene tradicionalnom rimskom obredu. Po završetku, sudionici su izrazili zadovoljstvo zbog sudjelovanja, i želju za ponavljanjem, a tu želju je u njihovo ime organizator prenio voditelju duhovne obnove, vlč. Jamesu Mawdsleyu iz Svećeničkog bratstva sv. Petra.

Duhovna obnova je okupila petnaestak muškaraca iz Hrvatske i Slovenije. U 3 ta dana, prisutni su mogli iskusiti bogatstvo i dubinu katoličke duhovnosti. Vrijeme je bilo ispunjeno molitvama i pobožnostima, a u 5 jednosatnih nagovora kroz 3 dana vlč. Mawdsley je obradio sljedeće, teološki zahtjevne, ali vrlo zanimljive i duboke teme:

  • Presveto Trojstvo i liturgija (psihološka analogija sv. Augustina, Atanazijevo vjerovanje, skolastička ekspozicija sv. Tome: supstanca i relacije, kako molitva božanskog oficija posvećuje vrijeme, rajski korijeni tradicionalne Mise, međusobna komunikacija sv. Mise i oficija u zajedničkom kalendaru),
  • Dogma i ćudoređe (dogma kako nam ju predstavlja liturgija, ćudoređe kakvo zahtijeva liturgija),
  • Transcendendentalni život u liturgiji, dogmi i ćudoređu (jedinstvo, istina i dobrota u stvorenome, Božja jednostavnost, život u bogoslužju (sjedinjenje), dogma (istina) i ćudoređe (dobrota)),
  • Totalitarni napad na život – jedinstvo, istinu i ljubav (demontaža bogoslužja, razvodnjavanje molitava i obreda sv. Mise, sakaćenje Božanskog oficija, islam i nijekanje najviših istina, transhumanizam kao apsolutni napad na ćudoređe)
  • Pobjeda Krista i njegovih svetaca

Uz sv. Misu, vrhunac prva dva dana obnove bila je zajedničko pjevanje Kompletorija (povečerja). Na zamolbu organizatora, sudionicima je bio omogućen i međusobni razgovor prije spavanja.

Sestre milosrdnice su se pokazale kao vrsne domaćice, i nije nam manjkalo gostoljubivosti i srdačnosti, tako da toplo možemo preporučiti Duhovno-obrazovni centar Marijin dvor u Lužnici svakome tko želi organizirati nešto slično.

Prije svega, hvala Presvetom Trojstvu što je duhovna obnova uspješno privedena kraju. Društvo “Benedictus” ovom prilikom želi zahvaliti Zagrebačkoj nadbiskupiji na podršci, vlč. Mawdsleyu iz Svećeničkog bratstva sv. Petra na duhovnom vodstvu, kao i svim vjernicima koji su sudjelovali u ovoj prvoj duhovnoj obnovi ovakve vrste u Hrvatskoj, ali i svim suprugama naših oženjenih sudionika na razumijevanju i pomoći. Nadamo se da ćemo uz podršku vjernika i u idućoj godini moći organizirati nove duhovne obnove, i to u ovom, ali i proširenom formatu.

U nastavku možete pogledati fotogaleriju duhovne obnove.

Prethodni članakNovosti iz svećeničkih zajednica tradicionalnog rimskog obreda (10/2019)
Sljedeći članakVažna obavijest! Tradicionalna Misa preko zime dobiva drugu crkvu i drugi termin (crkva sv. Katarine u 9:30)