DSC_0207b

Dobre vijesti ponovno nam stižu iz susjedne Ljubljane. Tamo je nakon svete Mise i službeno oformljena stabilna skupina vjernika (“coetus fidelium”) privrženih tradicionalnom rimskom obredu, kako je i predviđeno dokumentima “Summorum Pontificum” i “Universae Ecclesiae”.

Da podsjetimo:

Može se reći da ‘coetus fidelium’ (skupina vjernika) postoji na trajan način (‘stabiliter existens’), prema smislu čl. 5 § 1 motuproprija ‘Summorum Pontificum’, kada se sastoji od nekih ljudi pojedine župe koji se, također nakon objave motuproprija, okupljaju zbog svog poštovanja za ‘usus antiquior’ liturgije, i koji traže da mogu slaviti u župnoj crkvi ili oratoriju, ili kapeli; takva se skupina (‘coetus’) može sastojati i od osoba koje dolaze iz različitih župa ili dijeceza, i okupljaju se u nekoj župnoj crkvi ili oratoriju ili kapeli u tu svrhu.

(Universae Ecclesiae)

Za ovu inicijativu, kao i organizaciju Mise, koja je prethodila prikupljanju potpisa, pobrinuo se marljivi slovenski ogranak udruženja “Juventutem”, a tom prigodom smo im prenijeli pozdrave i podršku hrvatskih vjernika. Nakon svete Mise u 17:30 (na srijedu korizmenih kvatri), zainteresirani vjernici su svojim potpisima i formalno ustanovili stalnu skupinu vjernika. U nastavku možete vidjeti nekoliko fotografija sa svete Mise.

Idući korak koji čeka slovenske vjernike je obraćanje mjesnom ordinariju s molbom da se vjernicima privrženim tradicionalnom rimskom obredu (tzv. “izvanrednom obliku”) iziđe u susret, kako je to već predviđeno prethodno navedenim dokumentima. O samoj proceduri pokretanja tradicionalne Mise više smo pisali ovdje. Prije toga je potrebno potražiti crkvu u kojoj bi se moglo redovito slaviti sv. Misa po tradicionalnom obredu, no kako saznajemo, pronađeno je nekoliko crkava koje nemaju pretjerano zgusnut raspored Misa, i koje bi mogle odgovarati potrebama tamošnjih vjernika.

Našim prijateljima iz Slovenije želimo puno sreće u daljnjim koracima pokretanja redovite tradicionalne Mise u Ljubljani, uz nadu da će ovaj njihov apostolat donijeti obilje duhovnih plodova Crkvi. Molimo sve čitatelje ove stranice da nam se pridruže, i da na tu nakanu izmole jednu svetu krunicu, a mi ćemo također ovom prigodom za uspjeh njihovog apostolata zamoliti zagovor bl. Alojzija Stepinca i Sluge Božjega, Antona Mahniča.

 

Prethodni članakNovi intervju s mons. Schneiderom
Sljedeći članakPopis i lokacije tradicionalnih Misa u Srednjoj Europi