kardinal-burke-u-rh-otkazano

[NAŽALOST, DOZVOLA ZA TRADICIONALNU MISU JE USKRAĆENA, BEZ IKAKVOG SLUŽBENOG PRIOPĆENJA ZAGREBAČKE NADBISKUPIJE!]

Uzoriti kardinal Raymond Leo Burke zaštitnik Suverenog vojnog malteškog reda, boravit će nekoliko dana u Hrvatskoj, točnije u Zagrebu i Splitu. Tijekom svog boravka, kardinal Burke će u Zagrebu u nedjelju, 23. listopada u dvorani »Vijenac« Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta, Kaptol 29a, s početkom u 18.00 sati, predstaviti hrvatski prijevod svoje knjige o Svetoj Euharistiji “I Božja Ljubav Tijelom postala”, o čemu više možete pročitati na stranici Quo Vadis Croatia na ovoj poveznici, dok će u ponedjeljak u sklopu hvalevrijednog projekta “Tradfest” održati glavni govor na temu “Evanđelje života i nova evangelizacija”. Detaljan program i dodatne informacije o Tradfestu možete pročitati ovdje. U utorak će uzoriti posjetiti Split, gdje će i tamošnjim vjernicima predstaviti svoju knjigu.

Vjerujem da su naši čitatelji upoznati s likom i djelom kardinala Burkea, a onima koji nisu, možemo samo dati nekoliko osnovnih podataka. Kardinal nadbiskup Raymond Leo Burke dolazi iz Sjedinjenih Američkih Država. Svećenički red je primio 1975. g., za biskupa La Crossea je posvećen je postao 1995. g., za nadbiskupa St. Louisa imenovan je 2003., a kardinalski grimiz primio je 2010. godine. Od 1980. do 1984. studirao je kanonsko pravo na rimskom sveučilištu “Gregoriana”, gdje je stekao licencijat i doktorat u istom području. Kao istaknuti stručnjak na području crkvenog prava, od 2008.-2014. obnašao je dužnost prefekta Apostolske signature, vrhovnog suda Katoličke Crkve, gdje je prethodno obnašao dužnost branitelja ženidbenog veza. 2014. je imenovan zaštitnikom Suverenog vojnog malteškog reda. Posljednjih godina se u Crkvi istaknuo kao jedan od ključnih prelata kada je riječ o obrani tradicionalnog crkvenog nauka, odnosno katoličke vjere. U ovim nesigurnim vremenima, njegov glas razuma i pravovjerja mnogima je često služio kao svjetionik Kristove nade, što i jest jedna od glavnih odlika svakog istinskog biskupa Crkve. Na ovoj stranici smo ga spominjali više puta, a možemo vam toplo preporučiti da pročitate njegov intervju s početka ove godine. Kardinal nikada nije krio svoju ljubav prema tradicionalnoj liturgiji, pa tako ovaj kratak i upečatljiv video prilog pod nazivom “Zov ljepote” u kojem je kardinal progovorio o temi ljepote u liturgiji može svakome poslužiti za prvi dodir s tradicionalnom Misom.

Uz sve spomenuto, ipak je za vjernike privržene tradicionalnoj Misi svakako najvažnija informacija da će kardinal Burke u ponedjeljak 24. listopada u 17:00 sati u zagrebačkoj crkvi sv. Martina slaviti pontifikalnu tihu Misu po tradicionalnom rimskom obredu! Nažalost, pošto je crkva izuzetno mala, moguće je da neće biti mjesta za sve zainteresirane, pa vas pozivamo da dođete na vrijeme. Ističemo da je ovo prva tradicionalna Misa u Hrvatskoj koju slavi neki kardinal nakon više od 50 godina! Ista je to Misa koju je slavio naš blaženi kardinal Alojzije Stepinac, pa vjerujemo da je i njegov zagovor pomogao da dođe do ovog velikog događaja za vjernike okupljene oko izvanrednog oblika rimskog obreda. Ovom prilikom se želimo zahvaliti svima onima koji su zaslužni za dolazak kardinala Burkea u Hrvatsku, a naročito za organizaciju tradicionalne Mise.

Prethodni članak“Prijatelju, pomakni se gore” – in memoriam: Stanislav Vitković (1945. – 2014.)
Sljedeći članakZaboravljena mudrost crkvenog Učiteljstva: Pijo XI. – Quas primas (1925.)