Prenosimo sa službenih stranica Svete Stolice:

Službeno priopćenje

Sveta Stolica je 17. siječnja 2019. objavila motuproprij kojim je papa Franjo ukinuo Papinsko vijeće Ecclesia Dei.

Ovo Vijeće ustanovio je papa Ivan Pavao II. 2. srpnja 1988., a njen zadatak bila je “suradnja s biskupima, s dikasterijima Rimske kurije i s dotičnim skupinama, u svrhu uspostavljanja potpunoga crkvenog jedinstva svećenika, bogoslova, redovničkih zajednica ili pojedinaca koji su do sada na različite načine bili povezani s Bratstvom koje je utemeljio nadbiskup Lefebvre, a koji žele ostati privrženi Petrovome Nasljedniku u Katoličkoj Crkvi.”

Papa Franjo u samom motupropriju ističe “istinsku skrb i hvalevrijednu brigu” s kojom je Vijeće obavljalo svoje djelatnosti. On međutim objašnjava kako su se okolnosti koje su navele svetog prvosvećenika Ivana Pavla II da ustanovi Vijeće Ecclesia Dei promijenile od njezinog osnutka. Naznačio je da se dijalog sa Svećeničkim bratstvom sv. Pija X (FSSPX) sada primarno usmjerava na pitanja doktrinarne naravi. Kongregacija za nauk vjere je stoga u studenom 2017. tražila da preuzme dijalog s FSSPX-om. Novi motuproprij tu je molbu ostvario potiskivanjem Papinskog vijeća Ecclesia Dei.

Uz dijalog s FSSPX-om, Papinsko vijeće je također vršilo autoritet Svete Stolice “nad raznim ustanovama i redovničkim zajednicama koje je sama osnovala, a koje se isključivo služe izvanrednim oblikom rimskog obreda i koje obdržavaju nekadašnje tradicije vjerskog života”. Također, jedan od zadataka Papinskog vijeća bila je skrb i promocija “pastoralne skrbi vjernika privrženih prethodnoj latinskoj liturgijskoj tradiciji, prisutnoj u različitim dijelovima svijeta.”

U motupropriju kojim se ukida Papinsko vijeće Ecclesia Dei, papa Franjo napominje da su “Ustanove i redovničke zajednice koje uvijek slave izvanredni oblik sada stabilne po brojnosti i djelovanju.

Ovim apostolskim pismom Sveti Otac u cjelosti prebacuje dužnosti Papinskog vijeće Ecclesia Dei na Kongregaciju za nauk vjere, “unutar koje će se ustanoviti posaeban Odjel koji će nastaviti s radom oko skrbi, promocije i zaštite” potisnutog Vijeća.

Naposljetku, papa Franjo je odredio da će budžet Papinskog vijeće Ecclesia Dei potpasti pod uobičajene rashode CDF-a.

Izvor: Vatican News

Značenje ovog motuproprija

Različiti su doživljaji ovog papinog poteza. Neki se pribojavaju da će utapanjem u veliku organizaciju poput Kongregacije za nauk vjere Vijeće Ecclesia Dei u potpunosti izgubiti važnost i da će biti prepuštena na milost i nemilost raznim kurijalnim aparatčicima. Postoje mišljenja da papa Franjo na ovaj način pokušava obuzdati sve veći rast tradicionalnih Misa i povezanih zajednica na temeljnoj, župnoj razini. Mnogi smatraju da će sada takve zajednice biti još više izložene samovolji raznih biskupa, naročito onih koji su i prije bili agresivni prema svemu što nosi tradicionalni predznak.

Drugi pak u ovome vide pozitivne pomake ili naprosto vide ovaj potez kao dio šire reforme Rimske kurije. Uostalom, već je Franjin prethodnik uklopio PCED u CDF, a prefekt CDF-a je po samoj funkciji na čelu PCED-a, iako je PCED formalno imao tajnika. 

S obzirom da je papa Franjo zadnjih godina iskazivao izrazitu naklonost prema FSSPX-u, nisu nerealna očekivanja da se ovim potezom pokušalo olakšati ili ubrzati dijalog Svete Stolice i FSSPX-a, jer su u FSSPX-u na Papinsko vijeće Ecclesia Dei gledali kao na zapreku u pregovorima, jer su glavni prijepori ionako dogmatske, a ne toliko liturgijske naravi, jer se pokazalo da tradicionalna liturgija bez poteškoća egzistira unutar Crkve.

S vremenom će se pokazati je li ovaj papin potez donio više štete ili koristi tradicionalnim zajednicama. 

Prethodni članakMoja prva tradicionalna latinska Misa
Sljedeći članakZaboravljena mudrost crkvenog Učiteljstva: Pijo XI. – Ad catholici sacerdotii (1935.)