DSC_1227

Već treću godinu zaredom, počevši od 2012., Coetus Internationalis Summorum Pontificum okuplja u Rimu vjernike i svećenike iz svih dijelova svijeta, privržene izvanrednom obliku rimskog obreda (sveta Misa slavljena po Misalu sv. Ivana XXIII.), kako bi pokazali svoju želju za sudjelovanjem u novoj evangelizaciji. Tijekom trodnevnog hodočašća sudionici svjedoče vječnitoj mladosti tradicionalne liturgije. Vrhunac hodočašća predstavlja pontifikalna sveta Misa u bazilici sv. Petra, kojoj prethodi Euharistijsko klanjanje i procesija. 2012., celebrant je bio kardinal Cañizares Llovera, tadašnji prefekt Kongregacije za bogoštovlje i sakramentalnu stegu, 2013. kardinal Castrillón Hoyos, prefekt emeritus Kongregacije za kler, a ove, 2014., to je bio kardinal Raymond Burke, prefekt Vrhovnog sudišta Apostolske signature. Donosimo vam prijevod njegove homilije s pontifikalne svete Mise slavljene 25. listopada 2014. u bazilici sv. Petra u Rimu.

DSC_0972

MISSA DE SANCTA MARIA IN SABBATO, SALVE SANCTA PARENS
COETUS INTERNATIONALIS PRO “SUMMORUM PONTIFICUM”
BASILICA SANCTI PETRI IN VATICANO
XXV OCTOBRIS MMXIV

Hvaljen Isus Krist, sada i u vijeke vijekova. Amen.

Napustili ste svoje domove i vaše svakodnevne aktivnosti kako biste hodočastili na ovo izvanredno mjesto. Petrovu Stolicu, nadahnuti zahvalnošću Gospodinu našem na najdivnijem daru koji nam daje u Crkvi, odnosno svetoj liturgiji. Upravo nasljedniku svetoga Petra povjerena je odgovornost čuvanja i promicanja ovog dara namijenjenog stadu Gospodnjem koje je raspršeno po cijelom svijetu. Posebno zahvaljujete Gospodinu našemu za trajnu ljepotu tradicionalnog oblika liturgijskih obreda u Latinskoj Crkvi, za „bogatstvo rimske liturgije“, koje je papa Benedikt XVI., sa svojim apostolskim pismom Summorum Pontificum, danim u obliku motuproprija 7. srpnja 2007., „učinio dostupnijim bogatstvo rimske liturgije“.

Prinosom pontifikalne Mise, prema izvanrednom obliku rimskog obreda, u ovoj veličanstvenoj bazilici sagrađenoj nad grobom svetog Petra, vaše hodočašće stiglo je do svog vrhunca.

Prizivajući u sjećanje svetog Petra i zaklinjući njegov zagovor, proslavljamo posebnu skrb za duše od strane njegovih nasljednika, koja je najviše i najpotpunije izražena u očuvanju i promicanju svete liturgije. Tako nas papa Benedikt XVI., promulgirajući apostolsko pismo Summorum Pontificum, podsjeća: „Vrhovni su se svećenici sve do sada sveudilj brinuli da Kristova Crkva iskazuje Božanskome Veličanstvu dostojno bogoslužje, „na hvalu i slavu Njegovoga imena“ i „na korist čitave Njegove svete Crkve“

U istom apostolskom pismu, papa Benedikt XVI. istaknuo je na poseban način, iznimnu skrb o svetoj liturgiji od strane papa sv. Grgura Velikog, sv. Pija V., i sv. Ivana Pavla II. Što se nas tiče, danas se prisjećamo doprinosa pape Benedikta XVI., u kontinuitetu s ovim velikim papama, očuvanju i promicanju svete liturgije kao najsavršenijeg i najuzvišenijeg izraza našeg života u Kristu u Njegovoj Svetoj Crkvi.

U subotu slavimo zazivnu Misu Blažene Djevice Marije, svjesni da nas Majka Božja uvijek prati na hodočašću. S tolikom majčinskom ljubavlju, Sveta Mati nas je pratila do ovog svetog mjesta kako bi nam pokazala izvanrednu narav našeg svakodnevnog života, stoga jer je življen u Kristu kroz prebivanje Duha Svetoga u našim dušama. Majčinskom ljubavlju, željela je odgovoriti na našu pobožnost, vodeći nas u posve izvanredan susret s njezinim Božanskim Sinom kroz zajedništvo u Njegovom Tijelu, Krvi, Duši i Božanstvu. Sveta Pričest je istinska i nezamjenjiva hrana našeg zemaljskog hodočašća koja nas vodi na odredište vječnog života u prisutnosti Boga – Oca, Sina i Duha Svetoga – u zajedništvu s anđelima i svim svetima. Na svakom svetom hodočašću, otkrivamo naš temeljni identitet – kao hodočasnika, te iščekujemo dovršetak našeg zemaljskog hodočašća na Jaganjčevoj Svadbenoj Gozbi.

Podignimo sada naša srca, zajedno s Bezgrešnim Srcem Marijinim, prema veličanstvenom probodenom Srcu Isusovom. Sjedinjeni u Srcu Isusovom, budimo jedno s Njime u euharistijskoj Žrtvi koju On sada prinosi. Poučeni u školi Marije, naše Majke, prinesimo s Kristom, cjeloviti dar našega života Bogu Ocu u čistoj i nesebičnoj ljubavi. Molimo se da će nam preko našeg današnjeg hodočašća, naša Sveta Mati pomoći da svakoga dana iznova odgovorimo na Isusov poziv da Mu uvijek predamo svoja srca, i da s Njime stignemo do našeg vječnog doma na nebesima.

Srce Isusovo, kućo Božja i kapijo nebeska, smiluj nam se.

O Marijo Bezgrešna, Majko Božanske Milosti, moli za nas.

Sveti Petre, prinče apostola, moli za nas.

DSC_1151

Kardinal Raymond Leo Burke

Prethodni članakPreč. dr. Stanislav Vitković (1945. – 2014.)
Sljedeći članak“Izvanredna vjera” – epizoda 1