U prvom dijelu predstavljanja bogoslovija Svećeničkog bratstva sv. Petra, mogli smo se upoznati s rasporedom bogoslova u Wigratzbadu. Sada smo vam pripremili detaljan uvid u njihov život uz pomoć promotivnog filma koji je sniman u FSSP-ovoj bogosloviji u Dentonu, Nebraska (SAD).

Prva bogoslovija FSSP-a u Sjedinjenim Državama nalazila se u bivšem pastoralnom centru u Elmhurstu (biskupiji Scranton) od 1994. Međutim, ta lokacija vrlo brzo je postala tijesna za sve veći broj bogoslova, pa su poglavari 1998. nakon dulje potrage pronašli novi dom u Nebraski (biskupija Lincoln), gdje ih je srdačno pozdravio biskup Fabian W. Bruskewitz. Kamen temeljac blagoslovljen je 1999, a već u jesen 2000. Bogoslovija Gospe Guadalupske primila je skoro 50 bogoslova. 3.3.2010. mjesni biskup je u prisustvu kardinala Williama Levade, tadašnjeg prefekta Kongregacije za nauk vjere, posvetio bogoslovsku kapelu sv. Petra i Pavla. Ona je sasvim prirodno, samo središte života ove zajednice, gdje se bogoslovi okupljaju na sv. Misi, molitvi Božanskog oficija, ali i u privatnim molitvama i pobožnostima.

Pogledajmo sada pobliže kako izgleda formacija u bogosloviji FSSP-a:

(ako vam se prilikom prikaza ne pojavljuju hrvatski podnapisi, potrebno ih je uključiti u postavkama)

Na kraju, pojasnimo pobliže što trebaju učiniti mladići koji planiraju u Svećeničkom bratstvu sv. Petra potražiti odgovor na pitanje – “Zove li me Bog da postanem svećenik (tradicionalnog rimskog obreda”)?

Kako smo spomenuli, FSSP ima dvije bogoslovije. Radi troškova formacije, prirodno je da kandidati polaze u onu bogosloviju koja im je fizički i kulturološki bliža. Za mladiće iz ovog dijela svijeta, to je bogoslovija u njemačkom Wigratzbadu. Tamo su kandidati podijeljeni na dva dijela ili dva distrikta. Frankofoni bogoslovi pripadaju francuskom distriktu, a ostali njemačkom distriktu (odnosno distriktu gdje veći dio bogoslova dolazi iz njemačkog govornog područja, a Hrvatska je povijesno i kulturološki vezana za to područje). Trenutno se u Wigratzbadu nalaze dva hrvatska bogoslova, što dakako ne znači da će nužno i završiti svećeničku formaciju, međutim to znači da su nam dostupne i informacije iz prve ruke. Za završetak njihove formacije (a i ostalih kandidata) treba jako puno moliti i žrtvovati.

Što se traži od kandidata za bogosloviju FSSP-a (neoženjenog muškarca katolika):

  • dob od 18-35 godina. Kandidatima se preporučuje da steknu barem dvogodišnje iskustvo vršenja neke odgovorne dužnosti nakon svršetka srednje škole, bilo unutar fakultetskog obrazovanja ili stalnog posla. Primanje u bogosloviju odmah po svršetku srednje škole smatra se iznimkom.
  • pobožnost, jak osjećaj za sveto i voljnost za podnošenje žrtve, odnosno potpuno predanje Bogu.
  • dobro zdravlje i fizička sprema. Ovo uključuje i zdravu kilažu. Ako kandidat mora trajno uzimati lijekove radi održavanja zdravlja, mora kontaktirati bogosloviju prije prijavljivanja.
  • završena srednja škola.
  • kandidat ne smije biti opterećen novčanim dugovima prije ulaska u bogosloviju. Ako kandidat ne može pokriti godišnju školarinu (ili dio školarine), FSSP će pronaći donatore koji će pomoći u financiranju.
  • poznavanje ili jaka volja za učenjem njemačkog jezika (premda je moguće velik dio ispita polagati na engleskom jeziku, kandidatima će biti vrlo teško svršiti studije bez poznavanja njemačkog jezika – u tu svrhu je moguće proći pripremnu godinu gdje će se omogućiti učenje jezika).
  • 2 ili 3 preporuke odgovornih i zrelih osoba o urednom osobnom i vjerničkom životu kandidata.

Naravno, za dobar uvid u ono što kandidata očekuje, najbolje je dogovoriti osobni posjet bogosloviji u trajanju od barem tjedan dana. Potencijalni kandidati se mogu obratiti na sljedeću adresu:

Priesterseminar Sankt Petrus
Kirchstraße, 16 – D 88145 OPFENBACH-WIGRATZBAD
Tél.: (00 49) (0) 83 85/92 21 0
Fax: (00 49) (0) 83 85/92 21 33
www.petrusbruderschaft.de
fsspwigratzbad.blogspot.de

Prethodni članakPoziv vjernicima Splitsko-makarske nadbiskupije zainteresiranim za tradicionalnu Misu
Sljedeći članakZidni liturgijski kalendar za 2021. godinu