Kal_2015_00_bOd danas se u prodaji nalazi liturgijski kalendar za tradicionalni rimski obred za 2015. godinu. Tema ovogodišnjeg kalendara je nedavno otvorena Godina posvećenog života, tako da ćete na njegovim stranicama pronaći redovničke zajednice koje su privržene tradicionalnoj liturgiji, bilo u potpunosti, bilo slavljenjem svete Mise prema nekom od tradicionalnih obreda, poput klasičnog rimskog, ili npr. dominikanskog. Više o tim zajednicama možete pročitati na našim stranicama. Naslovnicu ovogodišnjeg kalendara krasi redovnica zajednice Benediktinke Marije Kraljice Apostola, koju smo vam nedavno pobliže predstavili.

Sam kalendar je ostao u istom formatu kao i proteklih godina, s time da je doživio i jednu novinu. S obzirom da nažalost, velikoj većini vjernika u Hrvatskoj (i bližoj okolici) privrženih izvanrednom obliku rimskog obreda niti 7 godina nakon izdavanja motuproprija “Summorum Pontificum” nije omogućeno da prisustvuju svetoj Misi u ovom obliku, u ovogodišnji kalendar uključili smo i rubriku s liturgijskim kalendarom za redovni oblik rimskog obreda (“novus ordo”), točnije nacionalni liturgijski kalendar, kako bismo omogućili lakše snalaženje između dva kalendara, a ujedno kako bi vjernicima omogućili izbjegavanje “duplih” kalendara. Podsjećamo da bogatu riznicu misnih proprija za tradicionalni liturgijski kalendar možete čitati na ovom linku.

Kal_2015_10_b

Cijena kalendara se ove godine nažalost, nešto povećala, pa sada umjesto 30 stoji 35 kuna, no taj dodatni iznos od 5 kn bit će iskorišten za podmirenje troškova održavanja ove web stranice. Ostatak iznosa za kalendar (30 kn) naprosto pokriva troškove tiskanja. Nadamo se da nam nećete zamjeriti na ovom postupku, no ovo je bio najbezbolniji način prikupljanja tih sredstava. Broj kalendara je ograničen.

Kalendar možete naručiti putem facebook stranice Tradicionalna latinska misa u Hrvatskoj ili na mail: tradicionalnamisa.com@gmail.com

Na području grada Zagreba, kao i grada Splita, bit će moguće kupiti kalendare bez troškova dostave, uz prethodni dogovor.

SVEĆENICIMA KOJI ŽELE JAVNO SLAVITI SVETU MISU PREMA TRADICIONALNOM RIMSKOM OBREDU, ILI ŽELE NAUČITI SLUŽITI OVAJ OBRED, KALENDAR SE POKLANJA BESPLATNO!

Blagoslov_a_a

No, to nije sve. Kako se bliži Božić, a nakon (ili negdje i uoči) njega i blagoslov vjerničkih domova, odlučili smo vam uz kalendar darovati malo iznenađenje. U paketu ćete dobiti i 3 sličice za blagoslov vašega doma. Jedna od njih je namijenjena vama, dok druge dvije možete pokloniti vama dragim osobama (ili kako ćete kasnije zaključiti. Na prednjoj strani sličice dobit ćete tradicionalnu molitvu za blagoslov vašeg doma, dok ćete na poleđini sličice naći link koji vas vodi na tekst knjižice izdane od strane Zagrebačke nadbiskupije 1962. godine. Radi se o tekstu koji kritički propituje olako shvaćanje ovog sakramentala, nažalost sasvim uobičajeno kod mnogih katolika. Jedna od najgorih stvari u životu jednog vjernika (i ono što najviše sablažnjuje ljude koji su lišeni milosti jedine istinske, katoličke vjere) upoznati jest ono što volimo zvati “razdvajanje teorije i prakse”, odnosno izvanjsko pristajanje uz Božje zapovijedi i Njegovu volju, kao i crkvenu disciplinu, uz istovremeno neprimjenjivanje, ili čak odbacivanje svega navedenoga u našem svakodnevnom životu. Kako i dalje snažno odjekuju riječi našeg Gospodina: “Neće u kraljevstvo nebesko ući svaki koji mi govori: ‘Gospodine, Gospodine!’, nego onaj koji vrši volju Oca mojega, koji je na nebesima.” (Mt 7,21) Kroz odgovore na 11 pitanja koja i danas zvuče jednako suvremeno, moći ćete promisliti o tome može li Božji blagoslov sići i ostati na kuću u kojoj se ne poštuje Njegova volja. Neka vam ovaj tekst posluži kao poticaj izgrađivanju bolje obitelji, u čijem će domu Bog i vjera po važnosti biti na prvom, a ne na zadnjem mjestu. Svakako je korisno pritom se sjetiti riječi blaženog Stepinca: “Ako dakle hoćemo mir u svijetu, valja najprije uvesti red u svijetu i svaku stvar postaviti na svoje mjesto. No kao što se ne može urediti kuća ako se prije ne urede njezini temelji, tako se ne može urediti ni ljudsko društvo, ako se ne urede temelji na kojima ono počiva. Temelj na kojem počivaju narod i čovječanstvo jest bez sumnje obitelj.”

Za kraj vas molimo da se u svojim molitvama sjetite i zajednice okupljene oko tradicionalne Mise u zagrebačkoj crkvi sv. Martina, koja još uvijek čeka imenovanje novog svećenika od strane Zagrebačke nadbiskupije, i naravno, da molite za dušu nedavno preminulog svećenika koji je slavio tradicionalnu Misu u navedenoj crkvi, preč. Stanislava Vitkovića.

Prethodni članakBlagoslovi Bože ovu kuću
Sljedeći članakLiturgijske pouke s Istoka